Предизвестена криза с клиничните пътеки

Предизвестена криза с клиничните пътеки | StandartNews.com

Пациентите са се увеличили с едва 22 000 души за първите 3 месеца на 2015 г.

Нова рестриктивна мярка за болниците е на дневен ред. Здравната каса бе принудена да помисли за намаляване на цените на клиничните пътеки, по които се финансират клиниките. Причината е очакваният дефицит в здравния фонда от 200 млн. лв. в края на 2015 г. Вината за него обаче не е свръхдейността на клиниките, а изначално заложеният недостиг в бюджета на здравната каса от политиците за тази година. Това става ясно от анализите на фонда за прогнозираната дейност на болниците до декември.

1.9 млрд. лв. ще потънат в болниците до края на тази бюджетна година. Това сочат анализите на здравната каса. Точно толкова обаче беше разходът на фонда за клиниките и през миналата година. На практика увеличение в харчовете им няма. Напротив, дори има леко понижение в парите им за дейност. През 2014 г. в тях са влезли 1.6 млрд. лв. по това перо, 220 млн. лв. за онколекарства и 81 млн. лв. за медицински изделия. През тази се очаква 1.59 млрд. лв. да отидат за дейност, 237 млн. лв. за онколекарства и 77 млн. лв. за медицински изделия. Ограничаването на традиционното покачване на хоспитализациите от касата постигнаха чрез въвеждането на твърди лимити в болниците. Заради тях болните хора

трябва понякога да чакат на опашка

за лечение. Въпреки това парите на фонда пак няма да стигнат с 200 млн. лв. Причината е, че общо през миналата година касата плати 3.17 млрд. лв. за лечение в клиники, при джипито, при зъболекаря, специалиста и за лекарства за дома. Въпреки това за тази година управляващите коалиционни партньори заложиха бюджет за същите дейности на фонда от 2.9 млрд. лв. или точно с 200 млн. лв. по-малко. По закон пък касата е задължена вместо да поиска актуализация на парите си, първо да предлага нови рестрикции за сметка на болниците и пациентите в тях.

Че няма драстични нарушения в болниците и надписване на случаи, свидетелстват и анализите на касата, които бяха изготвени тези дни. В тях се сравнява дейността на болниците за първите три месеца от бюджетните години през 2014 и 2015 г., в които влизат месеците декември, януари и февруари. На практика през това време нямаше твърди лимити в клиниките и те получаваха финансиране за всеки пациент, който са лекували. Едва с 22 хил. души са се увеличили пациентите през болниците за първите три месеца на тази година в сравнение с миналата. Разходите за този период пък са нараснали с 22 млн. лв. Общо 330 млн. лв. е платила касата за декември, януари и февруари през 2013-2014 г. За същия период сега разходите са 353 млн. лв.

Най-голямо - над 1900%, е увеличението

по пътека 258.2 за най-съвременното лъчелечение на заболявания с линеен ускорител. От 17 случая през миналата година сега са платени 325. Причината обаче е, че едва сега новите технологии започнаха да навлизат по-масово в родните болници. Въпреки това потребностите от лъчелечение и до ден днешен не са задоволени в страната. Показателен за това е и ръстът от 42% при по-конвенционалното лъчелечение по съседна клинична пътека. Там случаите от 1274 през трите месеца на миналата година сега са станали 1812. Друго голямо увеличение - 800%, има при реплантации и реконструкции с микросъдова хирургия. Там от 1 пациент сега са лекувани 9. С 400% са се увеличли децата, които са получили кохлеарни импланти заради глухота. Със 160% е нараснал броят на пациентите с костни метаболитни заболявания и нарушения на калциево-фосфорната обмяна. При случаите на "корекциите на проходимостта и възстановяването на анатомията при жената" има увеличние със 100%. С 64% са нарастнали големите операции в областта на раменния пояс и горния крайник и т.н. В същото време обаче има и редица дейности, при които се бележи спад в съизмереми проценти. Дали ще се стигне до намаляване на парите на болниците ще стане ясно другата седмица. Ако това стане обаче, има опасност да се намали качеството на лечение и да се увеличи доплащането, категорични са лекарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай