Пращат пациентите с ревматични заболявания на експертен съвет

Пращат пациентите с ревматични заболявания на експертен съвет | StandartNews.com

Пациентите с ревматични заболявания ще трябва да се явят на експертен съвет в София, за да получат своята терапия, но това ще се случи само веднъж при диагностицирането им, предава Дарик.

Решението бе взето по време на среща на пациентски организации с лекари и експерти от здравната каса, от която и трите страни останаха удовлетворени. Притесненията на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит се състояха в това, че над 5000 души, голяма част от които със затруднена подвижност, периодично ще трябва да ходят до София, за да получават разрешение за лечение. Идеята експертен съвет в София да се посещава само веднъж обаче успокои болните.

Първоначалното искане на пациентската организация бе експертният съвет в София да се премахне и болните да могат да се обслужват на регионално ниво от лекарски комисии, за да се улесни достъпът им. Днес обаче решението да се посещава столицата само веднъж удовлетвори Роза Чеглайска, председател на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит. "Постигнахме добър диалог и добро решение нещата да бъдат малко по-улеснени, защото наистина пациентите се разкарват много. Вероятно има смисъл от него. Аз говоря от пациентска гледна точка, защото аз не съм лекар, но препаратите, които се отпускат, наистина са много скъпи, понякога е необходим допълнителен контрол. Оттам дойде в един момент, когато се появи този Постоянен експертен съвет, този разкол дали да го има или да го няма", каза Чеглайска.

Като интелигентно и добро определи днешното решение един от най-добрите ревматолози в България проф. Златимир Коларов. С едно явяване пред тази комисия да спестим друго излишно минаване, каза той. "Постоянният експертен съвет засега остава, ние го обсъждахме много широко, пациентите участваха, всеки си постави своите виждания и това е роля не на компресиращ или спиращ механизъм, а за по-прецизно обслужване на пациентите", каза Коларов. Той изтъкна, че този съвет се състои от трима професори. "Никъде по света не могат да те видят трима професори и да си кажат експертното становище", коментира той.

Решението обаче засяга и пациентите с псориатичен артрит, които все още не са изразили удовлетвореност от него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай