Поморийската кал цери от лумбаго до безплодие

Поморийската кал цери от лумбаго до безплодие | StandartNews.com

Лечебната й сила е по-мощна от тази в Мъртво море

Поморийското солено езеро, прочуто в цял свят с лечебната кал, е безценното съкровище на морския град и неговия капитал. Уникалният лиман привлича като магнит милиони туристи. Много от тях пристигат в Поморие заради красивите и чисти плажове, но още повече са тези, които идват, за да търсят лек за всякакви болежки. От незапомнени времена калта от соленото езеро се е смятала за вълшебна. Древните вярвали, че лиманът е омагьосан така, че да лекува рани и недъзи. Траките го наричали Езерото на трите нимфи. В наши дни, тайните на калта отдавна са разкрити, но само за да потвърдят чудодейните й свойства. Учените са категорични, че лечебната й сила е по-голяма от добиваната в Мъртво море. В нея се

съдържа цялата Менделеева таблица

При апликиране върху тялото, организмът реагира светкавично и сам изтегля онези минерали и микроелементи, които са дефицитни и от които се нуждае.
Слоят тинеста почва на дъното на лимана лекува всичко - от лумбаго до безплодие. Тайната е в лековитите минерали и сярата, които калта съдържа. Славата на поморийския лиман отдавна е прекосила границите на родината. Туристи от всички краища на света прииждат всяка година в малкото градче, за да търсят цяр за болежките си. Калните бани и лугата от незапомнени времена са запазена марка на Поморие, а в последните години станаха причина куротът да бъде сочен все по-често като столицата на СПА туризма.
Целебната поморийска кал лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични болки, простатити при мъжете, както и кожни заболявания - псориазис, невродермит. Тя влияе и на всички жлези с вътрешна секреция.
В санаториума сред най-търсените процедури, след калните бани е джакузи с рапа - вода от Поморийското езеро. Тя има

4 пъти по-високо съдържание на сол от морската вода

има микроелементи и соли. Процедурата се използва при хора с радикулит, увредени междупрешленни дискове и други заболявания на опорно-двигателния апарат. При тръпнене и хипотрофия на мускулатурата подводният масаж е много полезен и възстановява нарушената двигателна активност.
Поморийската кал е лиманна и се образува в продължение на хиляди години. Процесът протича без достъп до кислород, като се разлагат различни видове микроорганизми в намиращите се в лимана растения. Тук

вирее и специален и рядък вид водорасло

Производството в цялото езеро е 1 милиметър годишно. Точно по това време - в края на август и началото на септември, водораслото умира и пада на дъното, а след дълъг период от време то се превръща в лечебна кал. Тя наистина е уникална и освен срещу болежки се използва и за разкрасяване. Изключително полезна е и матерната луга - краен продукт при солодобива. Тя представлява силно концентриран разтвор на различни йони, притежава добро противовъзпалително действие и успешно се използва при проблеми на опорно-днигателния апарат, периферната нервна система, стоматологичните заболявания. Особено добри резултати дава

луголечението с галваничен ток

така наречената лугофреза, при заболявания на ставите, артроза на гръбначния стълб и под формата на компреси.
Поморийското солено езеро е единственото място, което произвежда безценната лечебна кал. То е със статут на защитена орнитологична местност, по която минава миграционният път на птиците "Виа Понтика". Тук гнездят саблеклюн, кокилобегач, белочела рибарка, морски дъждосвирец и още 266 редки видове пернати, които могат да се наблюдават от посетителския център "Поморийско езеро". Именно от Поморийското солено езеро се добива световноизвестната лиманна лечебна кал. Още древните траки установили от опит, че мястото е лечебно. Древните римляни пък, които също са имали шанса да изпитат лековитата сила на калта, са наричали Поморийското езеро "свещено". В наши дни лиманната кал е призната за изключително ценен природен продукт. Съвременната медицина отдавна е потвърдила откритието на древните, че калолечението има силно противовъзпалително и обезболяващо действие и стимулира метаболитните процеси в организма. Другото съкровище на Поморие - солта, съвсем заслужено е въздигнато в култ. В морския град се намира единственият по рода си в Източна Европа музей на солта. Той е открит на 7 септември 2002 г. и е изцяло реновиран през 2013-та по ОП "Регионално развитие". В него нагледно се показва производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Солниците към музея произвеждат сол по същия начин, както е било и в древността.
Посетителите могат да видят "на живо" всички технологични операции, да разговарят със соларите за тънкостите на занаята, да усетят автентичната атмосфера на миналото. Освен че са изкусни солари, поморийци се славят и като най-добрите рибари. Много от тях и до днес мятат мрежи в морето, а по залез слънце лодките се завръщат на пристана препълнени с улов.
Романтичните туристи и познавачите отдавна са открили, че Поморие има един от най-прекрасните плажове. Ивицата е дълга над 4 километра и е покрита с най-финия златист и черен пясък. Пречиствателната станция и липсата на промишлени замърсители в района отреждат челно място на морската вода по чистота. Заливът има и друго предимство - морето край Поморие е най-безопасно за къпане дори и на деца. Водата е плитка, с равно дъно. Дадености, с които друг курорт едва ли може да се похвали.

Турски бей съградил манастира "Св. Георги"

Манастирът "Свети Георги" в Поморие е единственият действащ мъжки манастир в Югоизточна България и представлява забележителен паметник на архитектурата от епохата на Възраждането. Светата обител има много интересна история. Легендата разказва, че първата християнска църква на това място е построена от мюсюлманина Селим бей. По-късно той съградил и малък манастир и станал първият му игумен. Това станало по време на османското владичество през ХVII в. Селим бей, който бил местният управник и притежавал богат чифлик на мястото на сегашния манастир, се разболял от тежка и нелечима болест. Една нощ мюсюлманинът сънувал конник, който дошъл при него и му казал, че в чифлика му има лечебна вода. Още на другата сутрин Селим бей разкопал яма и от нея бликнала вода. На същото място той открил мраморен барелеф на св. Георги. Турчинът пил от водата и веднага оздравял. След чудото той приел християнството и съградил в имота си манастир. Духовната обител и до днес пази старинна каменна плоча, на която е изобразен св. Георги на кон. Дали това е обаче същият барелеф, открит преди векове от Селим бей, никой не може да каже. Историците смятат, че на това място е имало тракийско светилище, а през византийската епоха през VII в. се е издигала християнска обител за живеещите в Анхиало византийски колонисти. Друга гордост на Поморие е църквата "Рождество на Пресвета Богородица", дело на прочутия тревненски майстор Уста Генчо Кънев. Това е български съборен храм, построен през 1890 г. В архитектурно отношение църквата е повлияна от Варненската катедрала. Всяка година Поморие става домакин на международен събор на православната музика "Света Богородица- достойно есть". Той е единствен в Европа с участието на клиросни певци и свещеници в категория "Източно пеене". С него Общината поставя силен духовен акцент в туристическата си политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай