По-малко пари за 97 клиники

По-малко пари за 97 клиники | StandartNews.com

97 болници тази година ще получат по-ниски делигирани бюджети от здравната каса в сравнение с останалите 262. Това предвиждат правилата за определяне парите на клиниките през тази година, които Надзорният съвет прие. Причината за разликите е, че едните болници лекуват заболявания, които не търпят отлагане като онкологичните, сърдечносъдовите, травми и други, а остналите - не.

262-те болници със спешност ще получат като бюджети 93% от парите, които касата им е дала миналата година. Останалите 97 ще имат 90% от средствата, които са получили през 2014 г. Общо 47 са болниците, които са увеличли работата си с нови дейности, показват още данните на касата. За тях са предвидени едва 13 млн. лв.

Всички болници тази година трябва да се вместят в 1.43 млрд. лв., което с над 100 млн. лв. по-малко в сравнение с миналата. Заради това директорите на всички болници са притеснени как ще се справят и какви листи на чакащи пациенти ще формират. Конкретните бюджети на всяка клиника ще определят регионалните здравни каси в следващите дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай