Почистващите препарати са опасни за белия дроб

Почистващите препарати са опасни за белия дроб | StandartNews.com

Жените, които редовно домакинстват или работят като професионални хигиенистки, използвайки всекидневно почистващи препарати, излагат на риск здравето на белите си дробове, предупреждават норвежки специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Авторите на проучването от университета на Берген са установили, че химикалите в почистващите препарати, сред които амоняк, в дългосрочен аспект увреждат белодробната мембрана и отслабват функциите на органа.

Изследването е базирано върху данни за над 6200 жени и мъже на средна възраст 34 години, чието дихателно здраве е наблюдавано в продължение на две десетилетия.

За целите на проучването са отчетени определени показатели при принудително издишване - принудителен жизнен капацитет (FVC) и обем на принудителното изтичане за 1 секунда (FEV1). Специалистите са установили, че спадът в показателите е по-бърз при жените, които чистят у дома, и още по-бърз при професионалните хигиенистки, в сравнение с жени, които не практикуват подобна дейност.

При професионалните хигиенистки неблагоприятният ефект върху белия дроб е сравним с този при дългогодишни пушачи.

При мъжете не е отчетено подобно увреждане, което се обяснява с факта, че те по-рядко чистят у дома или работят като професионални хигиенисти.

Сред жените, които редовно използват почистващи препарати, са отчетени и повече случаи на астма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай