Побеждават късогледството насън

Побеждават късогледството насън | StandartNews.com

Нощните лещи моделират роговицата, докато спим

Късогледството, далекогледството и астигматизъм могат да бъдат победени насън. Благодарение на Ortho-K лещите, които се носят само нощем, специално при деца, прогресът на миопията (късогледството) се забавя. Това разкриха на семинар в столицата оптометристът от Франция Диан Дебук и известният офталмолог проф. Христина Групчева. Специалистите обучиха близо 50 лекари от цялата страна как да поставят модерните DRL лещи на семинар, организиран от „CMI" в новата клиника „VISION" в София.
Опитният експерт от „Precilens" Дебук разкри как Ortho-K, които се носят само през нощта, моделират роговицата и позволяват свобода и комфорт на малки и големи през целия ден. Те са изключително подходящи за деца не само, защото спират прогреса на миопията. Друго голямо предимство е, че се носят в безопасната среда на дома, под родителски контрол. Освен това, позволяват на малчуганите да спортуват активно. Именно поради причината, че не пречат на активните тренировки – в залата или басейна, нощните лещи са предпочитани и от младите хора, които държат да са във форма, допълниха лекторите. Ortho-K имат и още един бонус – при по-възрастните пациенти тушират чувството за сухота в очите, характерно при продължителното носене на контактни лещи.
Лекторите не пропуснаха да предупредят и за противопоказанията. Обикновено те се проявяват в следствие на лоша хигиена, нередовен сън, лещен астигматизъм, сериозни очни или системни заболявания, както и при липсата на добро сътрудничество между лекар и пациент. Затова Диан Дебук даде подробни напътствия на родните специалисти как да работят с DRL лещите. „Офталмологът трябва да премине обучение преди първото напасване. А пациентът – строго да спазва инструкциите за поставяне, сваляне и грижа за лещите", подчерта оптометристът от „Precilens".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай