Плащат таксата за обучение на всички специализанти

Плащат таксата за обучение на всички специализанти | StandartNews.com

Здравно министерство ще поеме такса за обучение от 180 лева на всички специализанти, които са учили по старите правила. Това стана ясно след втората дискусия от кампанията "Млад медик", която организират вестник "Стандарт" и Дарик радио съвместно с Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз. Тя се проведе в университетската болница "Света Марина" във Варна днес. Модератор беше главният редактор на вестник "Стандарт" госпожа Славка Бозукова, сред участниците бяха здравният министър д-р Петър Москов, ректорът на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов, председателят на регионалната лекарска колегия проф. Радослав Радев, видни лекари, специализанти и представители на индустрията.

Само преди броени дни здравният министър Петър Москов обяви, че ведомството му ще поеме финансирането на таксата за обучение по медицина за всички дефицитни специалности, каквито са анестезиологията, патоанатомията, педиатрията и други. В момента тези средства вадят от джобовете си младите медици. Решението му за промяна беше продиктувано от първата дискусия, която се проведе в София. Днес обаче здравният министър заяви, че младите лекари, които са избрали да следват не толкова дефицитни специалности, също няма да плащат за обучението си. Планираме таксата от 180 лева да се покрива със средства по оперативната програма за развитие на човешките ресурси. Най-вероятно това ще стане от септември, заяви Москов.

Клиниката по хемофилия в университетската болница "Света Марина" ще се превърне в модел за цялата страна, стана ясно още по време на дискусията. Причината е, че в нея специалистите са успели са изградят електронна система за наблюдение на лечението на пациентите. По този начин контролът върху лечението е много по-голям, а това води до повишаване на качеството му и до много по-ефективното изразходване на средствата. "Терапията за хемофилия наистина е скъпа, но тук подходът е правилен и ще се наложи като матрица в страна. С него се пестят средства и се осигурява добро лечение", заяви Москов. Мултиплицирането на добрия опит в останалите клиники в България трябва да стане до края на годината. За тази цел от "Света Марина" ще предоставят информационната система, с която разполагат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай