Петър Москов обмисля: И пенсионерите срещу 2,90 лв. при джипито

Петър Москов обмисля: И пенсионерите срещу 2,90 лв. при джипито | StandartNews.com

Достъп до прегледи и изследвания без талони, иска здравният министър

София. Ниската такса, която плащат пенсионерите за преглед при личния лекар, може да бъде премахната. Нейното отпадане обмисля здравният министър Петър Москов, съобщи Нова тв. Идеята е възрастните хора да не плащат потребителска такса в размер на 1 лв., а 2,90 лв., както всички.

От ведомството обаче обясниха за "Стандарт", че ако това стане, ще се мисли за друг вид компенсация на възрастните хора. Един от приоритетите на министъра е всеки здравноосигурен пациент да има достъп до определени прегледи и изследвания, когато му е нужно, а не да чака заветните талони от личния лекар. След въвеждането на електронна здравна карта всеки ще има собствен лимит от услуги в доболничната помощ в рамките на солидарния осигурителен модел.

Пациентите да бъдат разделени на сини, зелени и червени предвижда пък новата концепция за развитие на спешната помощ. Трите различни цвята, с които ще се обозначават пациентите, ще показват спешността на състоянието им, обясни заместникът на Москов Ваньо Шарков. Идеята е колкото по-тежко засегнат е един човек, той да попада за лечение в по-компетентна болница и спешно отделение, а ако е лек случай, да бъде поет от извънболничните специалисти. Най-спешните случаи ще бъдат обозначавани с червено, а най-леките - със синьо. На практика по-сложните пациенти трябва да бъдат поети от болничните комплекси, които бяха започнати от времето на предишния министър д-р Таня Андреева.

Най-сложните случаи ще отиват в комплексите, които могат да покриват 90% от спешността, а останалите, тези които могат да поемат 60% от нея, и най-леките в извънболничната помощ, обясни Шарков. Промените в спешната помощ предвиждат и създаването на протоколи за поведение на спешните медици, както и подобряване на комуникацията в системата с въвеждане на система Тетра. През 2015 екипът на министерството ще се опита да вдигне и заплатите на спешните медици. Желанието ни е да ги изравним с тези на колегите им в извънболничната помощ, обясни Шарков. Засега обаче не е ясно какъв бюджет ще има секторът.

Промени ще има и за специализантите. Те ще работят на трудов договор в болниците и ще избират в кой университет да специализират, като курсовете там ще бъдат поети или от лечебните заведения, или от тях. Шарков допълни, че за най-дефицитните специалности като патоанатомия, финансирането може да поеме и държавата. Здравното министерство ще работи и върху краткосрочни мерки за повишаване на контрола в системата. Едната ни идея е да се въведе по-стриктно проследяване на резултатите от болничното лечение в извънболничната помощ, както е било през 2002, каза Бойко Пенков. Най-вероятно в бъдеще резултатите ще се обвържат и със самото заплащане на дейността, тъй като това е целта, която гони министерството. През 2015 няма да има промени в пакета на здравната каса, но в дългосрочен план те предстоят. Според Москов при бъдещото преструктуриране на пакета трябва добре да се финансира майчиното и детското здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай