Пациенти фантоми пълнят болниците

Пациенти фантоми пълнят болниците | StandartNews.com

Клиниките не ни лекуват добре, връщат 1,5 млн. лв.

Пациенти фантоми пълнят болниците. Това са част от нарушенията, които са констатирали инспекторите на здравната каса при проверките си тази година. Само за първите три месеца на 2014 те са минали през 136 клиники и са открили 1570 неизрядности.

В една от болниците в Габрово например в очното отделение са се водели 7 пациента, а не е имало нито един. Много често в онкологичните центрове липсват пациенти, които са приети по пътека за химиотерапия, обясниха от касата. На едно от местата при 60 хоспитализирани по документи на място са намерени едва 17. В друг онкоцентър пък отсъствали 28 пациенти. Столична болница на 17 април изписала всичките си пациенти за химиотерапия.

Качеството на лечение също не е добро, каза д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК. Единият от проблемите е лошата хигиена, друг - непълното лечение. Масово пациентите се приемат по една пътека, но имат и придружаващи заболявания, които не се лекуват. Това е така, защото за тях не се плаща, контрираха обаче доктори. Продължава и свръхприемът на хора по определени клинични пътеки. В болниците искат и пари за ВИП условия, които липсват. В Кюстендил например масово пациентите доплащат за стая и лекарства, установили инспекторите.

Санкциите и сумите за връщане за нарушенията обаче са едва 1,5 млн. лв. В същото време болниците на месец заработват 140 млн. лв. по каса, отчете Тодорова.

Нарушения има и в извънболничната помощ - няма нужните апарати в кабинетите, правят се изследвания не от лекари, а джипита отчитат талони, които не са получавани от пациентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай