Пържено и пушено отключват рак

Пържено и пушено отключват рак | StandartNews.com

Живейте порядъчно и се ядосвайте по-малко, съветва проф. Румен Балански

Ракът се превръща във все по-голям бич за целия свят. Едни от основните рискови фактори за него са цигарите, алкохолът и... храната. Какъв процент от туморите зависят от тях, разказа проф. Румен Балански от Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) пред стотици медици на Петия конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум. Тази година той се проведе в Македония, където се сдоби и с нов член - Чешката медицинска асоциация.

Появата на около 30% от туморите се свързва с начина на хранене, още толкова с цигарите, а около 8-10 на сто - с прекалената употреба на алкохол, казва проф. Румен Балански. Има и 4-5%, които са следствие на различни биологични агенти и вируси. "Тези факти са изключително важни, защото могат да ни помогнат да се предпазим от много тумори. Можем да повлияем на рака, контролирайки пушенето и храненето, в 70-80% от случаите", казва проф. Балански.

Начинът, по който вредната храна, алкохолът и цигарите отключват рака, е един и същ. Генезисът на туморите е следствие на нарушената функция на генома, обяснява специалистът. Два са основните процеси, които влияят в този случай - първият е мутогенезата - възникването на мутация, а другият е митогенезата. Следствие на тях клетките придобиват възможност да мутират и да се делят безкрайно, тоест - превръщат се в ракови.

Източник на канцерогенни елементи, които карат клетките да мутират, може да бъде и храната. Това се случва при опушване, при печене и други

термични обработки на продуктите над 100 градуса

обяснява проф. Балански. Опасни може да са консервантите или други препарати, които ежедневно поемаме. Това не означава, че трябва да спрем да се храним, категоричен е професорът. Организмът ни има изключително ефикасни системи за защита от тези елементи, казва той. Но ако избягваме да ядем 2 пъти на ден пържени картофи например, рискът от развитието на рак е по-малък.

Изключително важно е и какъв тип мазнини поемаме. Най-полезни 3-, 6- и 9-омега мастните. Освен това е по-добре да се намали количеството на твърдите мазнини и да се увеличат течните - като маслиновото олио. Туморите на дебелото черво са по-рядко срещани в средиземноморските страни, зехтинът може да е една от причините за това, казва проф. Балански. "Ако над 30% от общия енергиен прием за деня от 2-3000 калории идва от мазнини, се увеличава рискът от рак на дебелото черво", добавя той.

Храните обаче могат да имат и протективен фактор, тоест да ни пазят. Много от тях имат елементи, които влияят положително срещу развитието на неопластични заболявания, сърдечно-съдови, атеросклероза, алцхаймер. Тези дегенеративни заболявания се развиват много години, затова съединения с антиокислителни свойства влияят благоприятно,

а те се намират в плодовете и зеленчуците

казва проф. Балански. За да усетим максималния ефект от защитата им, трябва да ядем по 100-200 г от витаминозните продукти 5 пъти на ден, категоричен е той. Така организмът ни винаги ще е зареден с полезни вещества, които да обезвреждат свободните радикали в него.

И ако храните имат и полезни свойства, то при цигарите такива няма. Пряко свързани с тютюнопушенето са туморите на белия дроб. Около 80% от тях се появяват от дима, без значение дали той се вдишва от цигарата или от околната среда. Въпреки че самият пушек е различен, в зависимост от произхода си и темепературата на горене, той е изключително вреден и съдържа над 6000 отровни елементи, казвапроф. Балански. Димът от цигарите при дърпане например се формира от горенето на листата при температура от 1200-1300 градуса. Когато оставите цигарата в пепелника, без да вдишвате, тя гори при 700-800 градуса и съставът на дима е друг, казва професорът. Пушекът от околната среда, който вдишват пасивните пушачи, е с трети химичен състав. Някои изследвания показват, че най-опасен е димът с вдишването на цигарата, тъй като е най-много като количество. Но около 5000 пасивни пушачи развиват рак в САЩ на година, допълва проф. Балански. Затова той е категоричен в рецептата си за здраве: "Живейте порядъчно, хранете се добре, ядосвайте се по-малко, това намалява риска от болести".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай