Първи случай на ку-треска в Пловдив

Първи случай на ку-треска в Пловдив | StandartNews.com

Първи случай на заболял от ку-треска за тази година е регистриран в Пловдив, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Оплакванията на пациента са били свързани с висока температура, отпадналост и главоболие. Най-вероятно заразата е причинена от ухапване от кърлеж.

Ку-треската е заболяване, което засяга животни и хора. В природата източник на заразата са различни диви бозайници и птици, а сред домашните животни - предимно овце и кози. Заразяването на човека може да стане и при консумация на сурово мляко, вдишване на прах, заразен с бактерията причинител, обработка на вълна и кожи от болни животни, както и при обслужване на болни животни.

Инкубационният период варира от 3 до 30 дни. Ветеринарните лекари призовават хората, които отглеждат животни, да ползват защитно облекло, маски и ръкавици, както и да правят текуща дезинфекция на оборите, кошарите и другите обслужващи помещения.

Всички, които не са изложени професионално на риск от заразяване, трябва да избягват консумацията на непастьоризирано мляко и млечни продукти, както и контакт с необработена вълна, кожи и други продукти от животински произход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай