Пъпешът понижава кръвното и бори стреса

Пъпешът понижава кръвното и бори стреса | StandartNews.com

Хапвайте го 2 часа преди или след основното ядене

Родината на пъпеша е Средна Азия. Отглеждането му в някои азиатски страни започва преди 4000 г. пр.н.е. В Европа пъпешът е пренесен в началото на новата ера от древните гърци и римляни. На Изток казват за този плод, че прави косата блестяща, устните свежи, желанията силни, а възможностите изпълними. Днес има голямо разнообразие от сортове с различна форма, аромат и цвят. Защо е полезно да похапваме пъпеш?


Освен вода, захар и нишесте, пъпешът съдържа и белтъчини, въглехидрати, хранителни влакна, свободни органични киселини, калий, желязо, витамините С, РР, В1, В2, каротин, фолиева киселина, магний, фосфор, калций, мед, силиций. В този плод има повече витамин С от динята. А целулозата в него регулира стомашната флора и подобрява работата на храносмилателната система. Силицият в пъпеша също се грижи за червата, но и за нервната ни система. Той оказва положително влияние върху кората на главния мозък. Заради високото съдържание на силиций в пъпеша учените препоръчват да го похапваме при стрес. Според френски учени консумацията на пъпеш води до
неутрализиране на симптомите на стреса и умората. Те изследвали въздействието на плода върху 70 доброволци на възраст между 30 и 35 г. Една част от участниците приемали капсули от супероксиданта дисмутаза, извлечена от пъпеш, а останалата част вземали капсули, които съдържали само нишесте. При втората група бил забелязан силен плацебо ефект, докато при първата след 28 дена приемане на хранителната добавка от пъпеш било отбелязано значително подобрение на съпротивлението срещу общостресовите фактори, което помогнало на хората

да поддържат нормално състояние на психиката

Учените установили, че пъпешът не само помага в борбата със стреса и премахва физическата умора, но и предпазва от безсъние, помага за концентрацията и ни прави по-спокойни.
Похапването на пъпеш е полезно и за всички хора със заболявания на сърдечно-съдовата система, тъй като има свойството да изхвърля излишния холестерол от организма.
Ето защо плодът се препоръчва за профилактика на атеросклерозата. Целулозата в пъпеша благоприятства изчистването на кръвоносните съдове.
Пъпешът е богат източник на ликопен. Това е каротеноид, известен със своя антиоксидантен капацитет. Той се свързва с по-нисък риск от рак на простатата и на дебелото черво.
Ликопенът има ползи и за подобряване на сърдечната функция. Според проучване на Харвардския медицински институт жените с високи кръвни нива на ликопен са с 33 % по-малък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания спрямо тези с най-ниски стойности. Освен това, заедно с витамин С и калий, помагат за намаляване на „вредния" холестерол, което е важно за здравето на сърцето.
Пъпешът съдържа витамини от група В, а без тях организмът не може да функционира. С тяхна помощ, той превръща консумираната храна в енергия. Витамините участват в регулирането на клетъчните процеси, както и във въглехидратния, белтъчния и липидния метаболизъм.
Консумацията на пъпеш благоприятства поддържането на здравословни нива на кръвно налягане. Заради високото съдържание на вода и калий - минерал, който помага за контролиране на кръвното. Съдържанието на калий и магнезий в пъпеша е по-високо от това в краставицата, крушата и зелето.
Фолиевата киселина и желязото в пъпешът

го правят безценен при малокръвие.

При заболявания на бъбреците и черния дроб плодът тонизира и успокоява вегетативната нервна система.
Със своето диуретично и слабително действие пъпешът е подходящ за лечението на запек, подагра, пясък и камъни в бъбреците.
При запек се препоръчва да се яде колкото се може повече от този плод. Добре е дори да се направи седмичен курс, по време на който да се приема само пъпеш и вода. Не трябва да забравяме, че като всеки плод, и пъпешът трябва да се яде самостоятелно между храненията. Той изчиства много добре организма от всякакви токсини и шлаки. Особено вредно е комбинирането на пъпеш със спиртни напитки, млечни продукти или мед. Най-добре го похапваме два часа преди или след основното хранене.
Освен изключително вкусен и тонизиращ фрешът от пъпеш с добавен джинджифил е

отлично средство срещу гадене и повръщане.

Сокът от този плод е и ефикасно козметично средство при акне, лунички и пигментни петна по кожата. Смесете равни части сок от пъпеш, прясно мляко и преварена вода и обтривайте с тази смес лицето няколкократно през деня.
Ако хлапетата ви имат глисти, давайте им всяка сутрин по един фреш от пъпеш, докато досадните аскари не изчезнат. Този метод се препоръчва за деца, защото е абсолютно безвреден и доставя на детския организъм необходимите му витамини.
Пъпешът е изключително полезен за бременни с
трудно протичащата с желязо-дефицитна анемия бременност или с чести инфекции и обща отпадналост.
Пъпешът обаче е противопоказен при хора със захарен диабет, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника и дизентерия, както и за кърмачки, защото може да предизвика тежки храносмилателни проблеми при кърмачето. Колкото и да ви е вкусен плодът, не е добра идея да преяждате с него, защото може да разстроите работата на червата и да се появят спазми и колики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай