Откриха онкологичен център в Кърджали

Откриха онкологичен център в Кърджали | StandartNews.com

Център за ранна диагностика на онкологичните заболявания отвори врати в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" Кърджали. Новото звено е изградено по проект на Министерството на здравеопазването и е на стойност почти 3,9 млн. лв. Финансирането идва от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет.

„С приключване на проекта пациентите от област Кърджали вече ще имат на практика достъп до нова модерна апаратура, която ще позволи ранна диагностика и последваща терапия при онкологичните заболявания", обясни изпълнителният директор на болницата д-р Тодор Черкезов, който благодари на всички, реализирали проекта.„Това е първият голям проект в сферата на здравеопазването, който държавата финализира. Общата му стойност е 147 млн. лв.", съобщи зам. - министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски. Той допълни, че модернизиране на болничните отделения е пътят не само за повишаване качеството на медицинските услуги, но и начин за задържане на младите лекари.

Освен в Кърджали подобни Центрове ще има в 14 града на страната.Те са оборудвани с модерна техника – дигитална ехографска система, апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика, ендоскопска апаратура, дигитален скопично-графичен рентгенов апарат, видеоендоскопска система.

„Областната болница поема най-голям брой пациенти и от тази гледна точка лечебното заведение се нуждае непрекъснато от подкрепа. През последните години сме свидетели, че благодарение на общите усилия болницата в Кърджали направи истински скок в диагностичната си дейност, бяха модернизирани много от секторите", подчерта областният управител Илия Илиев и пожела да бъдат обучени специалисти за работа с новата апаратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай