От бира не се дебелее

От бира не се дебелее | StandartNews.com

В чаша от 330 мл има едва 148 калории

Кехлибарената напитка е витаминозна и антиоксидантна бомба

Всички знаем, че когато сме на диета, трябва да забравим за алкохола. Оказва се обаче, че бирата не попада в тази забрана. Ако искаме да свалим килца, но ни се пийва, можем с чиста съвест да си отворим една биричка. Защото калориите в пивото са значително по-малко спрямо други алкохолни напитки. Това каза диетологът Ипократис Пападимитракос на пролетно парти в столицата, организирано от Съюза на пивоварите в България.

В една светла бира от 330 мл има едва 148 калории. За сравнение в малък сандвич от 100 г има 250 калории, в порция пържени картофки 335 калории , а в 100 грама колбас - 340 калории. Средната енергийна стойност на светлото пиво е около 43 - 45 kcal на 100 мл. Оказва се, че

безалкохолното пиво има най-малко калории

само 25 на 100 мл, а с най-висока енергийна стойност е тъмната бира. Диетологът Пападимитракос посочи, че енергийната стойност на 100 мл бира е по-ниска дори от любимия на всички ни портокалов сок, който има в състава си 47 kcal на 100 мл. А ликьорите са енергийни бомби с цели 320 калории на 100 мл. Според диетолога не трябва да приемаме на сериозно мита за "бирения корем", тъй като виновник за него не е бирата, а мезето към нея. Основният принос за натрупване на излишни килограми е калоричната храна и липсата на движение. Пападимитракос е категоричен, че всяка чаша бира може лесно и бързо да бъде "стопена" с лека физическа активност. Трябва обаче да пийваме от пивото умерено -

до 3 бири по 330 мл на ден

Калориите от една чаша бира можем да изгорим с 10 мин тичане или 12 мин каране на колело. Същият успех ще постигнем и с 33-минутна разходка. За сравнение в един алкохолен коктейл има цели 644 калории, които ще "стопим" едва след 37 мин тичане или въртейки педалите на колелото един час.

"От друга страна, умерената консумация на пиво се препоръчва след активни спортни дейности, тъй като успешно хидратира организма. Комбинацията от вода, витамини и соли в бирата способства за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс в човешкото тяло", каза Пападимитракос.

По думите му ниското съдържание на калории в бирата се дължи на минималните количества белтъци и мазнини в състава му. Комплексните въглехидрати имат около 50% енергиен дял в бирата и подпомагат изхвърлянето на токсични агенти, попаднали с храната в организма ни. Тяхното съдържание варира между 4,85 - 7,40 г на 100 г пиво.

Освен че не пречи на стройната ни фигура, умерената консумация на бира носи редица благоприятни ефекти за здравето ни. Нискоалкохолните естествени напитки като пивото съдържат

голямо количество витамини и антиоксиданти

Нивото на тези полезни вещества дори надвишава това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци като ябълки, лимони, моркови, диня, пъпеш, посочи диетологът. По думите му с 500 мл бира може да си набавим до 27,5% от препоръчителния дневен прием на витамин В6, до 14,1% - на витамин В2, и до 10,5% - на витамин В3. "Ако сравним съдържанието на опаковка мултивитамини от аптеката с това на бирата, ви уверявам, че ще се объркате дали говорим за бира или за витамини", посочи Пападимитракос. По думите му поради нищожните количества мазнини и белтъци, малкото алкохол и въглехидрати и високото съдържание на вода в пивото консумацията на бира не води до трупане на излишни килограми при умерена консумация. "Не е нужно да се лишавате от удоволствието на чаша бира, ако искате да водите балансиран начин на живот", посочи диетологът.

Многото картофи вдигат кръвното
Ако ги хапваме над 4 пъти седмично, рискът от хипертония скача с 11%

Ако често прекаляваме с картофките и чипса може да си докараме хипертония, сочи ново изследване, публикувано в специализираното издание British Medical Journal (BMJ). Според проучването, ако хапваме картофи повече от 4 пъти седмично, независимо как ги приготвяме - варени, печени или пържени, рискът да вдигнем кръвно се увеличава с 11%. Според изследователите обаче ако хапваме картофи само веднъж седмично и ги заменим с бобови растения през останалото време, ще намалим риска от хипертония със 7 на сто.

Картофите са с висок гликемичен индекс, който моментално вдига кръвната захар след консумацията им, обяснява екипът от учени на Медицинския факултет на Университета "Харвард". "Храните с висок гликемичен индекс се свързват с дисфункция на клетките на тялото, оксидативния стрес и възпаления - всички потенциално важни механизми в развитието на хипертония", допълват учените.

За целите на проучването те са анализирали резултатите от 3 изследвания, в които са участвали над 150 000 жени и над 36 000 мъже в САЩ в продължение на 20 г.

Пълнеем, защото ядем, а не защото не спортуваме

Мезето трябва да е печено, а не пържено
Хранете се редовно и не прекалявайте с деликатесите, съветва диетологът Ипократис Пападимитракос

Какво мезе да похапваме с биричката, за да не качим килца и как да влезем във форма за плажа? Как да възпитаме у хлапето си вкус към здравословната храна и задължително ли и то ще е пълничко, ако мама и тати са закръглени? "Стандарт" попита диетолога Ипократис Пападимитракос.

- Г-н Пападимитракос, според вас можем да си позволим бира по време на диета, но какво трябва да е мезето?

- За да не блокираме работата на черния дроб и обмяната, важно е храната да не е мазна. Обикновено хората похапват с бирата пържени картофи или чипс и оттам идва проблемът. Черният дроб се ангажира с обработването на алкохола. Затова някои смятат, че тези калории са "празни" или "кухи". Колкото и малко да е количеството на алкохола, все пак има токсичност, която тялото е принудено веднага да обработи. Когато обаче черният дроб е ангажиран с работата по конкретна храна, всички останали храни,

особено мазнините, се трупат директно в организма.

Ето защо нека картофите към бирата да са печени, а не пържени. Или пък да похапнем печени зеленчуци. Мазните храни създават проблем. Всяка храна има варианти и в печен вариант.

- Повечето българи вече мислят за морската си ваканция и за плажната си визия. Какво ще ги посъветвате и има ли време до юли да влезем в прилична форма?

- Да, това е актуалният въпрос и в кабинета ми. Сега приключва сезонът на баловете и посещенията на майки и дъщери заради тях и започва сезонът на отслабването за лятото. Разбира се, че има време. Човек може да свали килограми. Може и да не е в перфектна форма за това лято, но може да постави основите да е в такава за следващото лято. Зависи от килограмите, които имаме за сваляне. Защото човек, който има за сваляне 30 кг, едва ли има очаквания за месец да го стори. Хубаво е обаче да започне и да изпита удоволствието от това, че се грижи за себе си. Мога да обещая, че ако човек работи над себе си една година постоянно, може да е в перфектна форма, с изградени здравословни навици, на които ежедневието не пречи.

- Има ли общи препоръки, към които желаещите да отслабнат трябва да се придържат?

- Има основни правила, върху които се изгражда индивидуалният режим за всеки човек. Защото хората са различни. Гладът гарантира отслабване. Казвам на моите клиенти, че ако ги заключа някъде и им хвърлям по маруля и по една ябълка от време на време, те ще отслабнат. Но човек трябва да се храни редовно и подредено, да не прекалява с количествата, да избира по-хубава храна, да не превръща мазната и деликатесната храна в основна. Това е начинът, по който моите клиенти отслабват и поддържат теглото си впоследствие.

- Привърженик ли сте на петкратното хранене?

- Броят на хранения зависи от дължината на ежедневието ни и активната част от деня ни. Човек, който става в 5 ч сутринта и си ляга в 24 ч, ще се нуждае от 5-то и дори 6-то хранене. Но ако в думата "деликатесна храна" вложим значението "храната, която ям, защото ми е вкусна", тогава вече можем да разберем, че

вкусът няма грамаж

И 100 г, и 20 г шоколад са еднакви на вкус. Не е лошо някой да яде и няма лоша храна. Става въпрос за изграждането на дисциплина, която позволява на всеки от нас да знае дали изпитва глад и към коя храна. Търся вкуса и ям, каквото ми се яде. Нека хората се хранят спокойно. Това е много важно, защото така ще могат да стигнат до логични изводи. Ако съм гладен и следобед отворя един шоколад, ще го изям целия. Но ако съм достатъчно дисциплиниран, за да си кажа: "Почакай малко! Изяж два банана и ако все още си гладен, тогава отвори шоколада!". После дори да отворя шоколада, ще си отчупя само едно-две парчета, които едва ли ще създадат проблем. Към това трябва да се стремим, а не към фанатичните състезателни режими за рекорден брой свалени килограми. Една моя клиентка го каза най-добре и я цитирам буквално: "Понапънах се, свалих 30 кг, снимах се и толкова!". Няма смисъл човек да положи усилия, за да свали килограми, а да не мисли как да ги поддържа. Това са усилия хвърлени на вятъра, които създават още по-голямо разочарование впоследствие. Хората трябва да мислят за проект "Хранене" като за по-мащабен проект и да променят някои неща, което е предизвикателството. Повечето хора влизат в ролята на наказания с диета човек, изтърпяват до бала, до морето, до нова година и после приключват. Оправдават се - "не мога да сваля килограми, годините ми пречат". Няма оправдания. Няма човек, който да не може да свали килограми.

- Вярно ли е, че ако родителите ни са пълнички, няма как ние да сме слаби?

- Не. Това е обричане и обезнадеждаване на хората. Генът много често се бърка с

културата на хранене в едно семейство

която се предава от поколение на поколение. Ако в поредица от поколения храненето е на пиедестал, всичко се върти около него, тежките манджи, гозби, тогава е нормално да се получи поредица от хора с наднормено тегло. Но не защото те са генетично натоварени, а защото имат лоши и вредни навици за хранене. Генът би могъл да определи нуждите от енергия. Например аз и брат ми, които сме различни хора, с различни нужди от енергия, но обикновено майка ни ни храни еднакво, тогава брат ми расте без да пълнее, а аз пълнея. Просто майка ми не се е съобразила с моите индивидуални нужди от храна. Трябвало е да намали порциите ми и да ме запише на някакъв спорт. Не бива някой да вярва, че не може да свали килограми. Да, някои го правят по-лесно, а други - по-трудно. Крайният резултат обаче е същественото. Ако хората повярват, че независимо дали свалят милиграм, грам или килограм, това е стъпка към комфорта им и няма да спрат да я правят.

- Как можем да възпитаме вкуса към здравословната храна у децата?

- Първо, с личен пример. Децата копират модела на хранене на родителите си. Много често при мен идват майки и дъщери и се оказва, че те се хранят по абсолютно еднакъв начин и имат едни и същи проблеми.

- Трябва ли да не даваме на хлапето сладко, докато то не навърши 3 г.?

- Ще отговоря с личен пример. Дъщеря ми е на 4 г. Откакто мога да общувам с нея, когато стана на годинка и малко и премина към общо хранене, във вкъщи винаги има нещо сладко. Тя идва към шкафа и иска сладко. Тогава винаги й задавам един и същ въпрос: "Гладна ли си, или ти се яде сладко?". Ако каже, че е гладна й правя сандвич, давам й кисело мляко или плодове. А ако тя каже: "Не съм гладна, просто ми се яде сладко", тогава й давам едно малко парченце шоколад. Това възпитава децата с коя храна трябва да се храним и кое е това, от което търсим вкус. А не да представяме сладкото като нещо специално, като нещо забранено или пък като награда.

Сладкото и храната са средство за манипулация

от страна на възрастните - "ако слушаш, ще ти купя шоколадово яйце, ако не слушаш - няма". Родителите трябва да се замислят, че все пак здравословното хранене е инвестиция в децата ни и не става въпрос за света, а за децата. Но личният пример също е важен. Ако искаш да помогнеш на детето, трябва и ти да се промениш.

- Какво съветвате хората, които искат да отслабнат, но не обичат да спортуват?

- Не е нужно един човек да спортува, за да отслабне. Той може да свали килограми и без спорт. Разбира се, двигателната активност е част от нашата същност. Половината от тялото ни са крака. Ние сме създадени, за да се движим. Движението е здраве и тонус. Спортът може да е разходка в парка, избягването на асансьора, изкачването на стълби. Всеки в ежедневието си може да намери двигателната активност в малки неща. Може да пусне прахосмукачка вкъщи, но с кеф. Нагласата реално променя резултата. Много хора казват, че не могат да отслабнат, защото не спортуват. Тук хората са склонни да създават фундаментална логическа грешка. Те са склонни да разглеждат двигателната активност спрямо храната, а не храната спрямо движението. Ако пълнея, ям повече. Отговорът не е в това, че се движа малко. Като изхождаме от това, всеки със своята двигателна активност може да изгради свой начин на хранене и да отслабне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай