Оперираните от херния пациенти след 4 часа вече ходят сами

Д-р Васил Ангелов е началник на Центъра по лапароскопска хирургия във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал" в Пловдив

Оперираните от херния пациенти след 4 часа вече ходят сами | StandartNews.com

- Д-р Ангелов, често разпространено заболяване ли е хернията у нас?

- По статистически данни в България от ингвинална херния се оперират около 20-25 хиляди пациенти годишно. За сравнение - в САЩ техният брой е приблизително 700 000.
Основния проблем след операцията е появата на рецидив – тоест отново поява на херния на същото място. Следоперативни хернии се развиват приблизително в около 20% от болните след коремна операция, което означава, че се правят над 6000 операции за корекции на дефектите на предна коремна стена, всяка година в България. Това е най-честото дългосрочно усложнение в коремната хирургия - появата на нова херния при отворените оперативни интервенции достига до 52%, за разлика от лапароскопската операция, където процентът е сведен до минимум.

- Какви са причините за появата на херния?
- Най-честата причина е генетичната обоснована слабост на съединителната тъкан, както и хроничното повишено вътрекоремно налягане, кашлица, запек, бременност, професиите с тежък физически труд. Клиниката се изразява с наличие на болка, подутина, локален дискомфорт, особено при активни движения.

- Каква методика избирате при третиране на хернии на предна коремна стена?
- При лапароскопското третиране на херниите на пъпа, както и тези над и под него и постоперативните хернии (след прекарана предходна операция). Годишно около 1 000 000 жители на Европа и САЩ страдат от подобен проблем. При отворената операция появата на рецидив (нова херния) достига до 55%. Ние прилагаме техниката LVHR /Laparoscopic Ventral Hernia Repair/ с IPOM разположение на двукомпонентното платно, предпазващо от последващи сраствания, много важен момент от последващи усложнения и минимален риск от рецидив. Предимствата и комфортът са неоспорими, както и при всички лапароскопски операции.

- Как избирате най-точната и подходяща оперативна техника за пациента с ингвинална херния?
- Въпреки, че всеки случай е строго индивидуален за избор на техника залагаме на TEPP /Total Extraperotoneal Patch Plasty/. При тази методика не се прониква в коремната кухина за разлика от стандартната лапароскопска операция, като по този начин се спестяват всички възможни усложнения по време на интервенцията. Задължително се поставя двукомпонентно платно(плетен полиестер и резорбируем хидрофилен филм за предотвратяване на срастванията. Самозалепващото се платно не се зашива с конци. Конците понякога захващат малки нервни окончания, които в следоперативния период предизвикват трайна болезненост неповлияваща се от аналгетици. Силно редуцирани са постоперативните усложнения. И тъй като няма оперативен разрез на 4-тия час след оперативната интервенция пациентът може да се движи самостоятелно. Болничният престой е сведен до 24 часа.

- Какви препоръки трябва да изпълняват оперираните пациенти?
- През първите три дни трябва да избягват да шофират, да изкачват стълби и да вдигат тежести над 10 кг. След първия месец се възстановява напълно физическата им активност.

- Какъв съвет бихте дали на хората, които страдат от херния?
- Да се оперират възможно най-бързо за да избягат възможните усложенения до които може да доведе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай