ОБЗОР: Мораториумът остава - една година без нови лекарства

ОБЗОР: Мораториумът остава - една година без нови лекарства | StandartNews.com

* Аз съм онкоболен, като мен са много млади, постъпете човешки, призова Ламбо
* Уважавам Стефан Данаилов, но в този дебат бе употребен, каза Цветанов

Една година здравната каса няма да покрива нови, иновативни лекарства. Мораториумът върху изплащането им остава, реши вчера парламентът. На фона на протести пред Народното събрание, след два часа ожесточени дебати, депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев и със 125 гласа "за" приеха отново бюджета на НЗОК. 95 бяха против "против". БСП и омбудсманът Мая Манолова обявиха, че сезират Конституционния съд.

Решението за забраната е "категорично грешно", заяви председателят на социалната комисия в НС д-р Хасан Адемов. Той припомни думите на здравния министър Кирил Ананиев, който каза в събота, че се извършва огромна манипулация от малък брой хора в защита на корпоративни интереси. "Коя е тази огромна манипулация, кои са тези интереси и кой стои зад тях?", попита Хасан Адемов. И заяви: "Декларирам, че не съм от манипулаторите – такива, които защитават корпоративни интереси. Аз съм от другата група - на тези, които са имали шанса и възможността да се възползват от иновативна терапия. Дали един от вас няма да бъде следващият, който ще има нужда от иновативна терапия", обърна се към мнозинството Адемов.

Провокиран от дебата, който гледал по телевизията, в Народното събрание се яви соцдепутат Стефан Данаилов. Искам да заявя конфликт на интереси, защото ще подкрепя ветото на президента, а аз съм онкоболен, каза в емоционална реч Ламбо.

"Скъпи приятели, имах възможност да слушам и да гледам по телевизията и дойдох специално, за да ви предложа нещо. Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец, два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова химия. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?", заяви Данаилов. И продължи: "Скъпи, приятели, тук има лекари, има и хора с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Няма начин. Да направим две групи – да се разходим из Софийската онкология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите, когато опитват всичко и не става, и не става. Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си. Нас са ни избирали хората и много от тях също са попарени от тази коварна болест".

"Уважавам Стефан Данаилов, но бих казал, че в днешния дебат той беше употребен. Няма човек, който да няма близък или човек, който да е загубил близък заради ракови заболявания", отговори председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него трябва да се търси балансът, така че да има повече пари за профилактика, за да се спасяват хората в ранни стадии на болестта. "Искам всички млади хора да направят профилактични прегледи", каза Цветано и се обърна към опозицията: "Колеги от БСП, както винаги, се стараете да употребявате хората. С тези 32 молекули и увеличаването на бюджета проблемът няма да се реши. Трябва да направим така, че той да се реши с профилактика".

"Другарю, Цветанов, всякакъв съм бил, само употребен не съм бил", отвърна Стефан Данаилов.

"С болестите не е хубаво много да се заиграва. Не пожелавам на никой, и на врага. На всички е ясно, че и 100 млрд. лв. да стане бюджетът, има проблем с изтичането на средства", включи се в дебата и Вежди Рашидов. Той разказа, че лечението му е струвало 70 000 евро. "Половината от тях не можеше да покрие НЗОК именно, защото сме още беден народ. Аз си покрих разноските. Най-накрая един министър имаме, който казва, че трябва да спрем течовете в здравеопазването и това е министър Ананиев. Дайте да позволим на този човек да спре течовете, за да може след това да имаме дебат за здравеопазването", призова Рашидов.

Кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и тол- система, или разходи за персонал в размер на 600 млн. лв. в Министерство на правосъдието, намеси се соцлидерът Корнелия Нинова. Тя нападна управляващите, че финансирали инфраструктура, "защото през това финансиране може да се краде"

Средствата за здравеопазване в бюджет 2018 се увеличават чувствително – с 480 млн. лв., което е доказателство, че секторът е приоритетен, контрира председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова и призова да не се противопоставят едни на други.

300 млн. лева са предвидени догодина за иновативно лечение, каза председателката на здравната комисия в НС Даниела Дариткова. Тя поиска лечението на редки болести да се финансира от фонд.

Няма да остане нито един пациент, който да има нужда от лечение и то да не му бъде осигурено, увари отново здравният министър Кирил Ананиев. И обеща: „Ако дадена нова молекула и съответното лекарство се прилагат в 1/3 от страните членки на ЕС, тоест в 9 държави, ние ще бъдем десетата". Той бе категоричен, че за 27 от 32-те нови молекули има алтернативно лечение на високо европейско равнище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай