Няма решение за заплащането на инсулинови помпи за деца

Няма решение за заплащането на инсулинови помпи за деца | StandartNews.com

Министерството на здравеопазването продължава да търси финансиране за заплащане на инсулинови помпи за деца, но засега такова не е осигурено. Това става ясно от отговора на министър Петър Москов на депутатско питане, за което съобщава БГНЕС. За проблема сигнализираха родители на деца със захарен диабет преди повече от два месеца.

Изчисления на Националната здравноосигурителна каса е показала, че 160 деца под 18-годишна възраст и още 600 младежи над 18-години ще се нуждаят от инсулинови помпи към началото на 2016 г. Прогнозната средно месечна сума на консумативите за един пациент е на стойност 784 лв. Прогнозният годишен разход в случай, че НЗОК заплаща и консумативи, и инсулинови помпи възлиза на 7 951 920 лв. При това в тази сума са включени само "нови" пациенти, без тези, които ползват инсулинови помпи към момента, но срокът им на експлоатация ще изтече през 2016 г.

От отговора на здравния министър става ясно, че средствата за инсулинови помпи за 2015 г. може да се търсят евентуално от Център "Фонд за лечение за деца". От 2016 г. лечението следва да започне да се реинбурсира от НЗОК. В заключение министър Москов уточнява, че ръководството на МЗ, на база данните на НЗОК и Българското национално сдружение по детска ендокринология, ще обсъди "окончателно решение относно възможностите за финансиране на посочените изделия и консумативите за тях през 2015 г. и от 2016 г."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай