Нов казус с дете между МЗ и Фонда за лечение в чужбина

Вдига 190 кръвно, крие се да пие вода, плаче бабата

Нов казус с дете между МЗ и Фонда за лечение в чужбина | StandartNews.com

Нов казус с болно дете изникна между Здравното министерство и Фонда за лечение в чужбина. Семейството на Байрам Али алармира БНР за случая. Момчецето е трябва да замине за трансплантация в Германия. От Минстерството обаче са постановили, че такава може да се направи и у нас. 

"Вдига много кръвното, не може да пие водичка. Скришно от нас пие водичка и се надува! Вдига кръвното до 190, дори до 200. Много сложно, много трудно изкарва диализата в Стара Загора. Имаме решение от Фонда за лечение на деца, че ще пътуваме на 20  февруари. В последния момент ни се обадиха, че няма да пътуваме и трансплантацията ще бъде в България. Това ни притеснява, защото не сме сигурни, че трансплантацията може да бъде успешна тук. Направо сме шокирани", обяви баба му. 

Личният му лекар д-р Павлина Крумова, която е и детски кардиолог, е убедена, че състоянието на детето е критично. Тя смята, че дори и да се направи операцията у нас, е нужно да се извика консултант от чужбина.

От Министерството обавиха, че Фондът за лечение на деца в чужбина трябва да привлече нови специалисти, които да дадат становище дали 9-годишният Байрям Али може да се лекува в България.

"Ние искаме разширен консилиум да даде в крайна сметка заключение и ако тяхното заключение е в полза на това Байрям да се лекува в чужбина, ние бихме издали този формуляр S-2", разпореди заместник-министърът на здравеопазването доцент Атанас Кундурджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай