Ненков: Няма застрашени болници от затваряне

Ненков: Няма застрашени болници от затваряне | StandartNews.com

София. Няма болници застрашени от затваряне, въпреки че много лечебни заведения имат дългове. Това заяви служебният министърът на здравеопазването Мирослав Ненков в сутрешния блок на бНТ.

Парите от актуализацията на бюджета ще стигнат за следващите два месеца, каза той и бе категоричен, че хроничният недостиг на средства трябва да се реши с увеличаване на здравните вноски и по-строг контрол върху разходите.

Трябва да има промяна и в метода на заплащане в Спешната помощ в София, където екипите са най-натоварени, смята министърът."Системата на здравеопазване в този й вид очевидно има някакъв дефект, поне в системата на финансирането. На първо място системата има нужда от още пари", коментира Ненков.

„Въпросът е откъде да дойдат те - дали с увеличаване на здравната вноска, дали с издължаването на това, което държавата дължи на системата на здравеопазване, или да се прецизират разходите. Като казах системата на здравеопазване, имам предвид преди всичко здравната каса", продължи медикът.

„Промените не може да се направят с решения на служебното правителство. Трябва да има парламент. Аз затова се опитвам да не правя остри движения, за да не бъда експериментатор", заяви д-р Ненков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай