Ненков иска ясно разпределение на спешните повиквания по болници

Ненков иска ясно разпределение на спешните повиквания по болници | StandartNews.com

София. Разпоредили сме спешният пациент в София да се закарва в най-близката болница. Това ще се отнася и за инвазивните кардиологии. Това заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков, цитиран от БГНЕС.

Трябва да има и яснота в коя точно болница да бъде транспортиран пациентът. От друга страна починалите на улицата хора да бъдат транспортирани с коли на Александровска болница и така този ангажимент вече няма да бъде на Спешната помощ, обясни той.

Предложението от 1 септември да се въведе 7-часов работен ден в спешната помощ е двупосочно, каза д-р Ненков. Това може да доведе до невъзможност специалистите в спешната помощ да работят повече от 8 часа, тъй като работещите на намален работен ден нямат право да работят повече от един част над утвърденото работно време, изтъкна той.

"Концепцията за развитието на спешната помощ тепърва ще бъде обсъждана и поради тази причина ще започнем обиколки по страната и ще организираме регионални срещи", обясни Ненков. Служебният министър на здравеопазването каза, че е разпоредил проверки в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" ЕАД, УМБАЛ "Георги Странски" ЕАД – гр. Плевен и "СБАЛ по Онкология – ЕАД", София, а освободените им директори от предишният здравен министър д-р Таня Андреева са върнати на своите постове. "Проверяваме къде са сменени и бордовете на директори от началото на юли до края на мандата на предишното правителство. Тези промени не са незаконни, но нямат вкус", обясни д-р Ненков.

Няколко големи обществени поръчки са стартирали в последните дни на управлението на д-р Таня Андреева, каза служебният министър. Едната от тях е 12 млн. лв., предвидени за електронното здравеопазване. Ненков изтъкна, че техническата спецификация на проекта не е никак добра и поръчката е спряна. "Привлякох специалист в областта на електрониката и ще изпратим хора за обучение областта на електронното здравеопазване в Германия, като това ще бъде безплатно", допълни той. Спряна е обществена поръчка на стойност от 5 млн. лв. за строително-ремонтни дейности в центровете за спешна медицинска помощ, каза още министърът. Той обясни, че те са базирани в общински болници, а министерството няма право да прави ремонт в чужда собственост.

Министерството на здравеопазването е заделило 8 млн. лв. за медицинско оборудване, както и договор за няколко милиона лв. за закупуване на консумативи от фирма, предоставила безвъзмездно оборудване за тестване на донорска кръв.

За рязка реформа в здравеопазването са нужни много пари, каза още Мирослав Ненков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай