Москов прави: Рейтинг на болниците

Москов прави: Рейтинг на болниците | StandartNews.com

400 млн. лева отгоре за здраве предвижда националната стратегия

Рейтинг на болниците в страната иска да прави министерство на здравеопазването. Това става ясно от проекта на ведомството за Национална здравна стратегия 2016-2020 г., която е публикувана за обществено обсъждане. Рейтингът ще се прави по обективни показатели, изработени от министерството и подопечните му агенции. Класацията ще се публикува ежегодно на специален сайт. Срокът за реализирането й е 2018 г.

Освен това в стратегията се предвижда да се изготви система за оценка на качеството и безопасността на лечение. Ще се дефинира какво е медицинска или лекарска грешка и ще се създаде електронен портал за отчитането им.

С друга скала за "оценка на резултатите от болничните дейности" пък ще се обвърже заплащането на медиците. То ще се извършва по „бонус-малус" система, която трябва да е въведена до 2018 г.

В стратегията са и приетите вече мерки за рАзвитие на здравната система като въвеждане на селектвиното договаряне на НЗОК, нова здравна карта, сдружаване на болниците. До 2018 г. трябва да се създаде и модел за преструктуриране на болниците, които нямат потенциал за развитие в центрове за дългосрочни грижи и други услуги в общността. Също така през 2016 г. ще се въве нова система за акредитация на болниците, а през 2017 - за финансирането им. В стратегията е дадена и финансова рамка. Според нея средствата за здраве за догодина ще бъдат 3.95 млрд. лв. или с 400 млн. лв. повече в сравнение с тази. До 2020 пък здравнитв власти залагат бюджетът на касата и министерството да стигне общо 4.4 млрд. лв.

Плащат на 100% най-евтините лекарства

На 100% да се плащат най-евтините лекарства за социално значимите заболявания. Това предвижда още проектът за Национална здравна стратегия 2016-2020. Сред тези диагнози със сигурност ще попаднат онкологичните и сърдечносъдовите. Освен това министерството залага да въведе и механизъм за генерично заместване на
лекарствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай