Москов поема обществените поръчки за болниците

Москов поема обществените поръчки за болниците | StandartNews.com

Министърът на здравеопазването Петър Москов ще поеме новосъздадения Централен орган за възлагане на обществени поръчки в сектор „Здравеопазване", реши правителството днес.

С постановлението се определят функциите и отношенията на Централния орган с възложителите – лечебни заведения за болнична помощ, за чиито нужди ще се провеждат обществените поръчки, както и предметът на възлагане на обществени поръчки – доставки на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък.

ЦОВОПСЗ е оправомощеният орган да планира, подготвя и провежда процедури за възлагане на обществените поръчки и да сключва рамкови споразумения от името на възложителите. Въз основа на сключените рамкови споразумения възложителите ще определят изпълнител чрез използване на електронен търг и ще сключват индивидуални договори. Плащанията по индивидуалните договори ще се извършват за сметка на съответните възложители.

Създаването на ЦОВОПСЗ за централизираното възлагане на обществени поръчки чрез рамкови споразумения за доставка на лекарствени продукти за лечебните заведения за болнична помощ ще доведе до икономии на време, административен и финансов ресурс за лечебните заведения за болнична помощ, както и до намаляване на цените на лекарствените продукти.
Съчетанието между ЦОВОПСЗ и електронната платформа ще даде възможност за по-бърз и качествен отговор на нуждите на възложителите, наличие на устойчиви договори и облекчаване на системата, отговорна за обжалване на процедурите. Въвеждането на електронното възлагане на обществени поръчки ще улесни участието на всички търговци на едро, получили разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти и ще доведе до увеличаване на конкуренцията и до постигане на по-изгодни условия за възложителите в сектора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай