Москов: Оттеглям текстовете за приватизация на болниците

Москов: Оттеглям текстовете за приватизация на болниците | StandartNews.com

Здравният министър Петър Москов заяви в ефира на бТВ, че текстовете за приватизация на болниците ще бъдат оттеглени между първо и второ четене на Закона за лечебните заведения и добави, че според него забраната за продажба на болници ще отпадне в един момент, но сега той ще оттегли предложението си, за да получи подкрепа от партиите за другите реформи.

"Важни са здравната карта и последващата акредитация на лечебните заведения", уточни министърът.

Москов говори и за обвиненията на уволнените директори на болници като заяви, че те "ходят по телевизиите и обясняват какви прекрасни хора са и колко лош е министърът". Той обясни защо е отстранил проф. Димитър Димитров като шеф на Окръжна болница - въпреки решение на Управителния съвет на болницата, той е оставил близо 7 млн. лв. в КТБ. Здравният министър обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата срещу проф. Димитров.

Шефът на болница „Св. Иван Рилски" пък бил отстранен заради обществени поръчки. Москов даде пример с новото ръководство на лечебното заведение, което спряло поръчка за апаратура за 700 хил. лв., осигурило същата апаратура като дарение, и е поръчало храна за болните за 200 хил. лв. по-малко.

"Целта на реформата е здравеопазването да се хуманизира. Сега всички доплащат - и бедни, и богати, а в бъдеще лечението на социално значимите заболявания ще е 100% безплатно", обясни още министърът на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай