Москов няма да закрива онкологични центрове

Москов няма да закрива онкологични центрове | StandartNews.com

Комплексните онкологични центрове няма да бъдат закривани, текстът относно тяхното ликвидиране в проектозакона ще се промени, няма да се отстъпи, обаче и от изискването за комплексност на лечението. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов, който се срещна с ръководството и лекари от Комплексния онкологичен център в Пловдив.

На всяко място в страната, където има подобни лечебни заведения, ще се действа спрямо конкретиката. В Пловдив това ще бъде функционално обединение с многопрофилна болница при запазване на юридическата самостоятелност на центъра, обясни министърът.

"Ако сме тръгнали от ситуацията, в която позицията на министерството е била в едната крайност - това, че всички бивши диспансери под един и същи знаменател навсякъде трябва да претърпят една и съща процедура на промяна, а позицията на диспансерите е била, че нещата трябва да останат както са досега, абсолютно сме се срещнали в рамките на разумния компромис и на двете страни", каза Москов.

"Държавата получава гаранцията и подкрепата за това, че осигуряването на комплексно лечение на пациентите ще се случи, държавата в мое лице дава гаранцията, че всеки текст, който не отчита спецификата на конкретното населено място, на лечебно заведение, ще бъде променен, и то заедно с хората, които работят там. Това, което се разбрахме днес, е за мен най-добрият вариант – и за тях - в рамките на изпълнението на тезата, че трябва да има гарантирано комплексно лечение", обясни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай