Москов не планира повече уволнения на директори

Москов не планира повече уволнения на директори | StandartNews.com

Въпреки предстоящото обединение на администрациите на деветте университетски болници в София, не се очаква да падат повече глави на директори. Това стана ясно от думите на здравния министър д-р Петър Москов вчера. Идеята на ведомството му е да се слее управлението на клиниките около "Александровска" болница в столицата.

По този начин се очаква да се спестят между половин и един милион на година от всяка болница от съкращаване на администрациите. Тези средства ще отиват не за административни разходи, както е в момента, а за заплати на лекарите и други нужди, обясни министърът. Дружеството, което ще се създаде, ще провежда търговете за пране, чистене, хранене на деветте клиники. На по-късен етап то може да прави и поръчките за лекарства и медицински консумативи или апаратура. Шеф на дружеството ще трябва да си изберат директорите на болниците помежду си. Ако не успеят да го направят, ще им назначим административно, заяви Москов. Той допълни, че досега е уволнил само директора на една от болниците "Св. Иван Рилски" - д-р Дечо Дечев, защото той не е бил съгласен със сливането. Останалите директори обаче нямали възражения.

Министърът представи и промените в Закона за лечебните заведения, които ведомството му подготвя. Както вече "Стандарт" писа, те включват задължителна здравна карта, правото на касата да не работи с всички болници в местата, където те са повече от нужното, както и вливането на центровете за психично здраве, онкология, кожно-венерически болести в най-близките държавни болници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай