Москов: Електронно здравеопазване от догодина

Москов: Електронно здравеопазване от догодина | StandartNews.com

София. „Ще направя нужното в 2015 година всички да имаме електронно досие, електронна здравна карта и електронна рецепта", каза новият здравен министър Петър Москов по Нова ТВ.

В началото на разговора медиата го бомбардира със серия видеоматериали на тежко болни пациенти, социалнослаби, които не могат да си позволят лечение и престой в болница, както и близки на починали от тежки заболявания. Болката и призивите на хората видимо разстроиха анестезиолога.

„Медицината ще трябва постепенно, но убедително да се върне в болниците, за сметка на търговията. Здравеопазването не е търговия. Медицината е високо специализирано занимание, което се нуждае от високо заплащане", обяви Петър Москов.

Той обясни, че ще бъде създадена комисия за текущ контрол на изразходването на бюджетни средства. „Още по времето на мандата ми като общински съветник в София бяхме направили такава комисия, предвиждаме да я направим и в парламента. Ще разчитаме на правилата и на публичността. Трябва ми месец, но обещавам, че от януари ще качим в интернет всяко едно решение. Това е начинът да излезем от сенките", категоричен бе Москов.

„Не съм имал амбиция да ставам министър", призна той и коментира политическата ситуация в многопартийния парламент и сложната подкрепа за управлението. "Сега е нужно мнозинство за тясна програма. Заради конструкцията в кабинета на видими места трябваше да има позиционирани хора, които да дават ясна индикация, че стоят зад правителството. Много качествени хора си тръгнаха с обида от министерството, не защото нямаха добри идеи, а защото зад тях не стоеше мнозинство, което да ги реализира", разкри здравният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай