Москов: Електронните здравни карти готови през 2016 г.

Москов: Електронните здравни карти готови през 2016 г. | StandartNews.com

Индивидуалните електронни здравни карти и електронните рецепти ще бъдат факт в началото на 2016 година. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в предаването "Карай направо" по Нова тв. "Всеки български гражданин, който е здравноосигурен, ще има своя индивидуален пакет за доболнична помощ, съобразен с възрастта и състоянието му", обясни той.

"Искам да знам, че държавата е гарантирала, че когато отидете в болница, там ще ви бъде направен целия алгоритъм на комплексно лечение", каза Москов.

"В момента в Русе многопрофилната болница има договор с двама психиатри, чийто консултации се плащат. От друга страна психично болните когато имат нужда от друг вид лечение биват докарвани от психодиспансера до многопрофилната болница. Аз искам един пациент да получи пълноценно лечение в рамките на една болница", коментира здравният министър.

"Разбирам, че нарушаването на комфорта е винаги притеснително. Проблем е, че системата на здравеопазването, а и цялата държава ни е фрагментирана на малки зони на комфорт за някаква общност. Какво се случва с пациента не е занимание на тези зони на комфорт", коментира още Москов.

Здравният министър прекъсна интервюто, за да се срещне с медиците от онкологичния диспансер в Русе. "Нито един лекар и нито една сестра няма да бъдат пипнати", каза той на работещите там.

Медиците са притеснени от факта, че хора, които нямат нужните компетенции, ще трябва да взимат решение за закупуването на специализирана апаратура. "Това, от което няма да отстъпя е, че пациентът ще получи комплексно лечение, базирано на максимално широка експертиза", категоричен бе Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай