Москов: Държавата е некоректен платец на здравни вноски

Москов: Държавата е некоректен платец на здравни вноски | StandartNews.com

„Бих подал оставка във всеки един момент, в който конкретната ми работа не води до резултат", обясни Москов

София. Държавата не е коректен платец по отношение на осигуряването. Това, което предложих вчера за поетапно повишаване на осигурителната вноска не засяга самооосигуряващите се, а държавата, която не е адекватна на задълженията на хората, които внасят здравноосигурителни вноски. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов в сутрешния блок на БНТ.

Държавата трябва да повишава в годините поетапно вноската, за да достигне равнищата на вноската на самоосигуряващите се, смята министърът.

"Тук не става дума за повишаване на осигурителната здравна вноска на самоосигуряващите се, а държавата да бъде коректен платец", подчерта той.

Москов бе категоричен, че няма начин държавата да не знае осигурителния статус на всеки един гражданин и хора с нисък статус да бъдат обложени допълнително. "Но когато има цели групи, които не плащат, това не бива да бъде допускано", добави здравният министър.

Неосигуряващите се здравно все повече ще могат да ползват само услугите на Спешна помощ, увери той.

"Като говорим за Спешната помощ и за неосигурените, това е въпрос на цяло едно поколение политици, които уверяваха, че може да не се плаща това, което се ползва. Искрено вярвам, че има поколенческа промяна, защото ако ние лъжем, че плащаме, системата ще ни лъже, че ползваме услуги", коментира още Москов.

До момента 3 млн. имат възможност да получат Спешна помощ до половин час. При приключване на реформата, те ще станат 7 млн., обясни здравният министър.

Всеки гражданин ще има срок от шест месеца да върне дължимото и да възстанови здравноосигурителните си права, както е и в момента. След изтичането на този период ще се дължат всички невнесени здравни осигуровки за периода от началото на задължителното здравно осигуряване. Това смятам, че е справедливо, уточни още Москов в сутрешния блок на Нова тв. 

Здравният министър бе категоричен, че би подал оставка във всеки един момент, в който конкретната му работа не води до резултат. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай