Медици в Пиринско срещу Националната здравна карта

Медици в Пиринско срещу Националната здравна карта | StandartNews.com

Националната здравна карта. В този си вид тя води до няколко сериозни ограничения, които ощетяват болничната дейност в Пиринския край. Заложените параметри и предложените промени не съответстват на Областната здравна карта, алармираха медици на работна среща, свикана от областния управител на Благоевград Бисер Михайлов. Специалисти подчертаха, че има проблем с намаления брой болнични легла в различните болници. В отделенията по кардиология те са намалени от 80 на 10, в отделенията по ортопедия и травматология - от 30 на 10, в отделенията по анестезиология и интензивно лечение - от 50 на 10 легла.

Тревожно е, че разработеният проект за Национална здравна карта предвижда премахване на 13 легла за лъчелечение в Онкологичната болница „Свети Мина" в Благоевград, което от своя страна би довело до негативни последици за пациентите, тъй като те реално няма да имат възможност да използват новите апаратури за лечение на онкологични заболявания. Областната здравна карта предвиждаше 33 легла, докато в Националната здравна карта не само не се запазват 13-те легла, но и се премахват изцяло. Областният управител подчерта, че на първо място трябва да бъдат защитени интересите на пациентите, без да бъде ограничавано правото им на достъп до близки болнични заведения.

Експертите изразиха мнение, че болниците в региона ще бъдат превърнати в хосписи и на практика ще бъдат лишени от възможността да привличат специалисти. Михайлов апелира към Регионалната здравна инспекция, Регионалната здравноосигурителна каса и Районната колегия на БЛС до 17 февруари да изпратят експертни становища, които да бъдат съобразени с действителните потребности на болниците , защото не бива да се заявяват примерен брой легла, които в последствие не се използват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай