Медици: Доплащане или фалити на болници заради лимитите

Медици: Доплащане или фалити на болници заради лимитите | StandartNews.com

Може да се стигне до намаляване на лекарски заплати, алармират професори

Пациентите ще си доплащат за лечение или има опасност отделения и болници да фалират и затворят. Това предвиждат лекари и пациенти, след като тази година клиниките се оказаха с твърди бюджети от здравната каса, листи на чакащите и възможност за намаляване на цените на клиничните пътеки. Новите правила за работата и разпределението на средствата им бяха одобрени във вторник късно вечерта от Надзорния съвет на НЗОК. Срещу финансовите рестрикции се обявиха всички представители на работодателските и пациентските организации, както и от КНСБ. Мерките обаче минаха с гласовете на представителите на държавата и другия синдикат - КТ "Подкрепа".

"Не може да се лимитира медицинска дейност, това са нашите пари и искаме да избираме къде да се лекуваме", коментира д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Според него новите правила ще доведат до увеличаване на доплащането от страна пациентите. "Медицинските услуги имат цена, ако намалиш приходите на клиниките или болният плаща разликата, или те спират да функционират", категоричен беше той.

На същото мнение е и председателят на Асоциацията на университетските болници проф. Валентин Игнатов. "Болниците или ще трупат дългове и ще станат като тази в Стара Загора, или ще трябва да намалят заплатите и лекарите да избягат в чужбина или в частните болници, тоест държавните болници ще останат за социално слабите", коментира той. Трети вариант според него е доплащането от пациенти, което ще вдигне напрежението още повече. "Накрая ще се окаже, че ще имаме свободни легла, а няма да може да лекуваме хората", допълни той.

Мрачна е картината и за общинските болници. "Без медицинска помощ, в листите на чакащите ще останат възрастните хора, които идват при нас, защото няма как да стигнат до друга медицинска помощ", категоричен беше председателят на сдружението на общинските болници Неделчо Тотев. От години тези клиники имат социална функция за редица пенсионери. Според него с промените ще се ореже достъпа до болница и ще се стимулира доплащането.

"Промените ще доведат до геноцид - който има възможност да си доплаща, ще плаща, а останалите ще чакат", категоричен е и Иван Димитров, представител на пациентите в Надзора на НЗОК.

Новите правила

1.45 млрд. лв. или с 200 млн. по-малко, отколкото са усвоили през миналата година, ще получат болниците през тази от НЗОК. За разлика от 2014 обаче те няма да могат да превишават бюджетите, които ще им бъдат спуснати, освен с 5% за спешни пациенти. Тези пари обаче ще са за сметка на средствата им от следващото тримесечие. Освен това, ако има преразходи, касата ще намалява цените на клиничните пътеки, по които плаща на болниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай