Медик, спасил бебе в утробата: Ако искаме пари, ще бъдем доста жалки

Медик, спасил бебе в утробата: Ако искаме пари, ще бъдем доста жалки | StandartNews.com

В България може би ще има едно-две-три такива деца на година, ако не им помогнем, защото искаме пари, ще бъдем доста жалки. Това каза пред бТВ д-р Кристина Чачева, специалист по фетална медицина, която направи операцията на бебе още в утробата на майка му.

Бебе, което е било в много тежко състояние поради голям излив в белите дробове, е било оперирано вътреутробно в 26-а гестационна седмица в частна болница в София, съобщиха оттам. След успешната манипулация Християна е родена предсрочно, но в много добро състояние на 17 декември 2015 г.

Операцията се прави за първи път у нас, а детето вече се е родило живо и здраво и е при родителите си. При редовен преглед лекарите установяват, че бебето събира вода в белия дроб. Прогнозата е, че няма да оцелее, а семейството е чакало детето 10 години.

Чачева се отказва от хонорара си за операцията, защото цената била непосилна за семейството.

Чачева допълни, че никога не е имала съмнение, че ще справят с операцията. „Решихме, че е възможно да го направим", каза тя.

По думите й тази операция е толкова рядка, че няма цена. „Това е високотехнологична процедура и само един дрен струва 600 лева".

Чачева е специализирала медицина в Германия, но казва, че вкъщи човек тежи най-добре на мястото си. „Със сигурност в Германия няма толкова неуредици в здравеопазването и заплащането, но и тук трябва да се случват такива неща", смята тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай