Мая: Москов да възстанови диалога с лекарите

Мая: Москов да възстанови диалога с лекарите  | StandartNews.com

„Още днес ще изпратя препоръка до министъра на здравеопазването Петър Москов незабавно да възстанови диалога със съсловните организации, Българския лекарски съюз, общопрактикуващите лекари, с Националното сдружение на общинските болници, с Националното сдружение на частните болници и да се опита да стигне до взаимно приемливи решения. Реформа в здравеопазването не може да стане на инат".

Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на дискусия, озаглавена „Правата на гражданите като пациенти в светлината на здравната реформа". В кръглата маса, организирана в институцията на обществения защитник, участваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, председателят и зам.-председателят на ресорната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова и д-р Емил Райнов, председателят на социалната комисия д-р Хасан Адемов, председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, депутати, директори на болници, представители на пациентски организации, експерти и др. Модератор на дискусията бе председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Лекарите заслужават да бъдат чути и се надявам, че министър Москов ще изпълни тази препоръка. Ако това не се случи в навечерието на предстоящите лекарски протести ще отправя такава препоръка и към премиера Бойко Борисов да застави министър Москов да започне диалог, да започне разговори, да чуе лекарите, защото от това страдат всички български граждани. За момента това наистина е само неудобство, но заплашва след това да се превърне в огромен проблем, свързан с най-важните права – правата в здравеопазването", подчерта Мая Манолова.

Омбудсманът очерта два основни проблема: Първият, свързан с нарушения диалог и с факта, че решенията в сектор „Здравеопазване" се налагат едностранчиво, без да се вземе мнението на пациентите и лекарите. И вторият - свързван по думите й с „нормативния хаос, нормативната бъркотия, която цари в системата". Манолова посочи, че след решението на Конституционния съд, което отмени основни текстове от Закона за здравното осигуряване и след приемането на новата Наредба №2 преди дни, която определя основния здравен пакет, снощи е бил обнародван в Държавен вестник.

Служебния национален рамков договор и така нормативната каша станала окончателна.
„От текста на обнародваното решение за Националния рамков договор става ясно, че той се опира на две наредби, които си противоречат. Наредба №40, която бе отменена и на Наредба №2, която бе приета преди дни. Т.е. от утре, 1 април, НЗОК ще може да избира клинични пътеки от един от двата нормативни документа, респективно болничните заведения и другите изпълнители на медицинска помощ.

Цените в тях са различни, обемите са различни, наименованията са различни, номерата на клиничните пътеки са различни, т.е. хаосът е пълен. Ситуацията в здравеопазването допълнително се влошава и се изостря от протестите на общопрактикуващите лекари. Като омбудсман смятам, че те са напълно справедливи. Както и предстоящите протести на лекарите в болничната помощ следващата седмица", категорична бе Мая Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай