Мързелът е по-опасен от пушенето

Мързелът е по-опасен от пушенето | StandartNews.com

"BG Бъди активен" казва "не" на асансьорите и "да" на спорта в училище

Липсата физическа активност е причина за смъртта на половин милион европейци годишно. Ново проучване на Европейския център за икономика и бизнес изследвания, направено по поръчка на неправителствената организация "BG Бъди активен" и Международна асоциация за спорт и култура, определи обездвижването като "бомба със закъснител". Според проучването, 1 от всеки 4 души на Стария континент е физически неактивен, а при младите статистиката е още по-страшна - 4 от всеки 5. В България "бомбата със закъснител" представлява още по-сериозна заплаха за населението и икономиката на страната. Данните показват, че 4 от 5 души в страната са обездвижени. И предвид отрицателния прираст на населението и застаряването му, "бомбата" ще избухне с огромна сила, причинявайки крах в системата на здравеопазването.


"В България досега нямаше подобно проучване, затова решихме да го направим", каза пред "Стандарт" мениджърът на NowWeMove за Европа Ласка Ненова. Това е най-голямата обществена кампания на Стария континент, която има за цел популяризирането на ползите от физическата активност за здраве. "Според "Евробарометър", България е държавата с най-много обездвижени хора в Европа. 78% от нашенците не се движат достатъчно и затова решихме да проверим дали това е вярно. За съжаление се оказа, че процентът е много голям у нас", добавя тя.

Липсата на физическа активност влияе както на физическото, така и на психическото ни състояние. Тя е причинител и основен фактор за появата на не е едно заболяване. 6% от коронарните сърдечни заболявания, 10% от рака на дебелото черво, 10% от рака на гърдата, 7% от диабет тип 2 са следствие от воденето на заседнал начин на живот. 5,3 млн. от 57 млн. смъртни случаи в света (през 2008 г.) са причинени от заболявания в резултат на масовото обездвижване. "Научно е доказано, че при хора, които не се движат, има по-голям риск от наднормено тегло, депресии, болести на опорно-двигателния апарат, деменция. Оказва се дори, че това се превръща в по-голям рисков фактор от тютюнопушенето", продължава Ласка Ненова.

Икономическата цена на обездвижването, която е резултат от заболявания и намалена работоспособност, също не е за пренебрегване.

80 млрд. годишно са загубите на европейската икономика

което надхвърля с 5 млрд. парите, които отделя целият свят за лекарства срещу рак.
Решението на проблема е съвсем просто и може да обърне негативната тенденция. Само 30 минути умерена до интензивна физическа активност на ден са достатъчни за справяне с голяма част от здравословните проблеми, които са резултат на заседнал начин на живот. Медицински изследвания сочат, че редовните упражнения намаляват смъртността, причинена от сърдечни заболявания с 31%, симптомите на артроза с между 22 и 83%, хроничната болка с до 52%, а нивото на прогресиране на рак на простатата с цели 57%.
Все по-често се коментира проблемът с обездвижването и затлъстяването на децата. Едва 24% от българските ученици на възраст между 6 и 19 г. достигат минимума физическа активност от 60 минути дневно, а 35% са физически активни по-малко от два дни седмично. Неизбежно това води до проблеми с килограмите - повече от

30% от децата са с наднормено тегло

а 13% от тях са със сериозна степен на затлъстяване.
Данните сами показват негативните тенденции, които "BG Бъди активен" се опитва да пребори. През 2014 г. НПО-то организира събития в 147 училищата в по време на MOVE Week и раздвижва 36 000 ученици. Тази година пък координира първия Европейски ден на спорта в училище, където се включват 272 школа. От тази година организацията е национален координатор на европейската кампания NowWeMOVE, която е целогодишна и включва различни елементи като MOVE Week, FlashMOVE, Ден без асансьори (No Elevators Day) и Трансгранично колоездачно турне - NowWeBIKE. Освен кампаниите, с които популяризира спорта и физическата активност, "BG Бъди активен" предоставя безплатни ресурси и ноу-хау. За 2016 г. са планирани 30 обучения и семинари из цялата страна. България отново ще е част от европейския Ден без асансьори, който ще се проведе през месец май. Европейската седмица на физическата активност и спорт - MOVE Week ще е с нов пролетен период на провеждане, а инициатива "Национален фитнес ден" ще стане факт през есента. Повече информация за предстоящи инициативи, обучения, семинари и събития има на www.bgbeactive.org

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай