Лекували болни в чужбина за 306 млн.

Лекували болни в чужбина за 306 млн.  | StandartNews.com

На близо 306 млн. лв. възлизат разходите на касата за планово лечение в чужбина на българи. Това показва справка на фонда за периода 2007-2015 г.

Половината от средствата, които касата дължи за лечение, са платени, още 159 хил. лв. обаче не са преведени. Най-голяма част от тях са за Германия - 73 млн. лв, Франция - 14 млн., Австрия - 13 млн., Белгия - 12 млн., Испания - 11 млн.
Желанието на българите да се лекуват в чужбина се увеличава с годините, показват още данните. От 1 милион през 2007 г. разходите нарастват на 66 млн. лв. през миналата година. От началото на 2015 г. до края на септември те са 50 млн. лв.
Ако касата не плати сумите, които дължи на чуждите болници, може да се възпрепятства свободното движение на пациентите ни, се казва още в доклада на НЗОК. Причината е, че другите европейски държави губят доверие в нашата здравноосигурителна система. Вече има постъпили сигнали в НЗОК за отказано лечение, допълват от касата.

Въпреки лошата ни здравна система чужденци също се лекуват у нас. За осемте години лечението на чужди граждани у нас, платено от НЗОК, е за 12 млн. лв. Касата засега е фактурирала разходи за 8 млн. лв. към чужди фондове, а е получила плащания за 5 млн. лв., обобщават от фонда. Обикновено чуждите граждани, които се лекуват у нас, са българи, емигрирали в други страни на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай