Лекарският съюз с трето предложение за за оптимизация на здравната система

Лекарският съюз с трето предложение за за оптимизация на здравната система | StandartNews.com

Трети модел за оптимизация на здравноосигурителната система не изключват от Българския лекарски съюз (БЛС). По предложение на съсловната организация днес се състоя среща в Народното събрание с ПГ на ГЕРБ. Такива покани имало и до всички парламентарно представени политически сили.

Би могъл да изкристализира и трети модел, който да заеме положителните неща от единия и другия. При всички положения трябва да има солидарност, защото у нас не може без солидарен модел, който да бъде надграден с една или друга форма на задължително или доброволно осигуряване. Това обясни пред репортери председателят на БЛС Иван Маджаров. Той подчерта, че е важно предложенията за оптимизация да не водят до сътресения в системата.

По думите му БЛС разглежда вариантите на министъра на здравеопазването като работен процес, в който участва активно. Имаме обаче и задължение като действащ партньор в системата на здравеопазването за това какво се случва сега, до края на годината и през следващата, отбеляза Маджаров. Здравната система функционира, но трябва да се оптимизира, подчерта той.
От БЛС се надяват идната седмица да започнат преговори по НРД за следващата година.

На срещата страните са били единодушни, че по темата не трябва да има политизиране, а да се търсят добрите решения в интерес на българските граждани, стана ясно от думите на Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ и председател на здравната комисия. Тя очаква опозицията да участва активно, да говори, при дебатите по вота в петък, защото миналия път е останала, по думите й, безмълвна.

Ние сме готови за дебат и с аргументи ще се опитам да оборя подробните мотиви на БСП, увери Дариткова. Разбира се, ако целта е благородна, разчитам, че може да има разумни предложения, които да се използват, допълни тя. Аз съм за надпартийния консенсус, увери председателят на здравната комисия.

Донорството също било тема на срещата с БЛС. В рамките на законодателните промени Дариткова очаквала мнението на Агенцията по трансплантациите. Ние имаме едно законодателство, което позволява да не се посочва изрично съгласието за донорство, а се посочва изрично несъгласие, което смятаме, че е облекчена процедура, обясни тя. Проблемите, по думите й, възникват тогава, когато трябва близките на починалия да вземат решение в труден за тях момент. Затова и промените в законодателството е необходимо да се обмислят внимателно.

Дори амбицията ни да станем член на Евротрансплант минава през това да имаме достатъчно донори, ето защо е важно въпросът да бъде широко обсъждан в обществото, необходимо е да се възстановят и добрите отношения с клиники, посочи още Даниела Дариткова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай