Лекарите срещу орязването на парите за болниците

Лекарите срещу орязването  на парите за болниците | StandartNews.com

Българският лекарски съюз се обяви категорично против готвеното орязване на парите за болниците от НЗОК. С 11-12% да се намалят цените на клиничните пътеки предлагат от здравната каса. Причината е очакваният недостиг на средства за болниците в края на годината.

124 млн. лв. е прогнозираният дефицит за клиниките, 59 млн. е за онколекарства и още 109 млн. за медикаменти за домашно лечение, отчетоха от фонда. В същото време в резерва на НЗОК има около 90 млн. лв. Дори с тях в края на годината на касата няма да стигнат близо 200 млн. лв., за да се разплати с лекари и фармацевти. Единият вариант за набавяне на парите е актуализация на бюджета й, но властта не желае това да се случи. Другият начин за справяне с положението е орязване на цените на пътеките. Рестриктивната мярка беше заложена в Националния рамков договор за 2015 г. За да се въведе обаче, трябва съгласието и на лекарският съюз.

"Намаляването на цените на клиничните пътеките ще доведе до повишаване обема на болнична дейност, а то от своя страна – до намаляване на качеството на здравните услуги", категорични бяха вчера от БЛС. Ако те не сложат подписа си върху рестрикцията, тя пак може да мине с постановление на Министерски съвет. За тази цел трябва поне петима от деветимата членове на Надзорния съвет на НЗОК приемат понижението на цените на пътеките. Четирима са представителите на държавата, които ще гласуват "за", обикновено с тях гласува и представителят на единия синдикат - КТ "Подкрепа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай