Лекари предлагат най-спешните болници да имат специален статут

Снимка: БГНЕС архив

Лекари предлагат най-спешните болници да имат специален статут | StandartNews.com

Специален статут за 4 болници, които и в момента поемат най-тежките случаи, включително при бедствия и инциденти като този край Своге, поискаха от Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз.

„Предлагаме да се идентифицират лечебни заведения с непрекъснат режим на работа с интердисциплинарни екипи, покриващи необходимите за обслужване на политравматични пациенти специалности и звена за интензивно лечение, както и да се изградят ясни правила за комуникация и координация, които да бъдат задействани при възникване на инциденти със значителен брой пострадали на територията на София и София-област", посочи пред БНР доктор Асен Меджидиев - председател на Столичната лекарска колегия.

Той обясни, че в критични моменти медиците в болниците могат да бъдат предупреждавани от колцентровете на 112 за пристигащите линейки и така да се спести ценно време за организация: „Екипите са готови на входа на болницата. Те очакват пациента. Пациентът е посрещат и веднага откаран, ако се наложи, в операционна от конкретния екип за конкретния случай. Понякога и пет, и десет минути са много важни в такава ситуация. Пак се случват по същия начин, но понякога „Бърза помощ" тръгва да кара и, примерно, за "Пирогов" се насочват 10 души, а един човек се насочва за Военна болница".

Подкрепяме идеята, независимо че "Пирогов" и сега поддържа постоянен болничен резерв от 160 легла за спешни ситуации, каза директорът на болницата професор Асен Балтов: „Това донякъде би помогнало болницата все пак да има този ресурс, който знаете, че е задължителен. В "Пирогов" ние поддържаме 20% допълнителен леглови фонд, когато е необходимо да бъде зает при такива ситуации. Един допълнителен подсигурен ресурс – финансов, ще даде възможност да бъдем съвсем адекватни към своите пациенти. Знаете, че големите университетски болници приемат повече проценти от малките болници. Те имат някакъв лимит. Този лимит ни ограничава, така че в края на месеца ние вече се съобразяваме. Това е една от причините може би, поради която те предлагат да бъдем подсигурени, защото никой не знае кога ще стане една ситуация".

В спешното отделение на "Пирогов" работят над 400 души. При инцидента край Своге 77 души са останали допълнително на работа, за да поемат тежките случаи, коментира директорът. Подобрената комуникация би помогнала да се подготвят необходимите специалисти, а ако има нужда, такива да бъдат повикани допълнително, каза Балтов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай