Лекари от Димитровград на протест за заплати и липсата на осигуровки

Лекари от Димитровград на протест за заплати и липсата на осигуровки | StandartNews.com

Хасково. Лекари и медицински сестри от Димитровградската болница"Света Екатерина"протестираха в заради липсата на осигуровки от една година ,нецикличното изплащане на заплатите им и липсата на консумативи за работа. На протеста излязоха пред входа на болницата около трийсетина от работещите в нея над 200 души.

Болницата дължи повече от 420 000 към НАП и върху тях текат наказателни лихви, стана ясно от коментара на новия управител на клиниката д-р Матей Матеев, който е на поста от август тази година.

Според цифрите общите дългове на МБАЛ "Св. Екатерина" надхвърлят 3.6 млн. лв. Само към ВиК дългът е 105 000 лв. Към доставчиците на лекарства пък ситуацията с плащанията била трагична.

Шефът на болницата уточни още, че за август например от Здравната каса са преведени 155 000 лв., а фонд "работна заплата" е 194 000 лв. По думите му използваемостта на 125-те легла в болницата е около 60 процента.

Д-р Матеев коментира още, че се очаква решението на ОбС на Димитровград, който трябва да реши дали да има преструктуриране и сливане на отделения, както и съкращения на персонала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай