Лекари и кметове не приеха здравната карта на Монтана

Лекари и кметове не приеха здравната карта на Монтана | StandartNews.com

В този си вариант не приемаме здравната карта на област Монтана, обявиха лекари, шефове на държавни, общински и частни болници и кметове. Срещата за обсъждането на варианта бе свикана от областния управител Ивайло Петров. Той ще представи критиките и несъгласията в здравното министерство. Ние изработихме вариант, който е по-приемлив, този не ни удовлетворява, гласи становището на лекарите.

Регионалната здравна карта предвижда само 18 места за хемодиализа. В момента те са 27, с които се обслужват 64 пациенти.С предвижданите 18 хемодиализа може да се осигури на 52 пациенти. Министерството може би е имало в пред вид това, че в града турски бизнесмен изгражда частен хемодиализен център, който ще поеме останалите без пост пациенти. С 59 се намаляват и леглата в хирургическите отделения на болниците, с 57 – в неврологиите.

Годишно в МБАЛ в Монтана се лекуват 20 000 пациенти и съкращаването на легла ще засегне само лекарите и останалия персонал, но и пациентите каза директорът и д-р Тони Тодоров Освен пациенти от Монтана, в нея търсят помощ и болни от съседните общини Видин, Белоградчик и Ружинци. Болницата в Лом лекува пациенти от 5 общини, но в нея предпочитат медицинска помощ и болни от Видин и района.

Лекарите ще запознаят с несъгласията си министър Петър Москов по време на обиколката му из страната. Те очакват той да дойде и в Монтана.

Кметовете пък се заканиха да организират протести, ако съкращаването на легла и пътеки не бъде премахнато. Кметът на Берковица инж. Милчо Доцов вече е насрочил митинг за петък, на който гражданите да изразят своето отношение към готвените промени. Те обричат общинската болница на фалит и закриване, смята той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай