Който си мери кръвното, живее поне 5 г. по-дълго

От 11 до 18 ч. утре в София и още 10 града правят безплатен скрининг за хипертония

Който си мери кръвното, живее поне 5 г. по-дълго | StandartNews.com

Да живееш или да умреш ? Това е въпросът, би казал Шекспир, ако познаваше страната ни, нейната здравна система и живота на българина. Но това е и моят и твоят въпрос. В тази статия често ще се среща думата смърт, но целта е животът. Как с малко интелигентност и знание можем да живеем по-дълго и по-здрави. Нима някой не иска това?

------
За какво мечтаем? Какво си пожелаваме? Пари? Коли? Апартаменти? Винаги първото е здраве, колкото и да не го съзнаваме и да не влагаме точно такъв смисъл в него. Дори и подсъзнателно като се поздравяваме казваме "здравей". То ни е нужно, то е алфата и омегата на живота, всичко останало е след него. Нищо, че сега станахме свръх материалисти, здравето си остава наша надежда. Упование. Но какво правим за него? И достатъчно ли се грижим за себе си? Ние смятаме, че здравето ни се раздава по право с раждането и колкото и грижи да полагаме да го съсипем, Бог ни е орисъл, дал ни го е и само той ще реши кога да си го вземе. Да, ама не !

„Помогни си сам, и Бог ще ти помогне !".

Това е друга от многобройните сентенции на българина, които само знае, но не спазва.

Всеки час България намалява с осем човека. Ние се топим. Изчезваме. И това не е в резултат на миграцията, а на естесвената смъртност. Но от какво най-често умира българина ?

Над 80% от всички случаи са от сърдечно-съдови заболявания и рак. И до тук нищо ново. Всяка година почиват 110-120 000 души, като в предишни години цифрата е стигала до 140 000. Ракът е бич, но

две трети или над 70 000 българи умират от болести, свързани със сърцето

При жените това е 71%, а при мъжете- 62 на сто. Онкологичните заболявания като причина за смърт са едва 14 процента при жените и 19 на сто при мъжете. Ракът на гърдата, за който толкова много се говори и е много разпространен, е едва 1%. Т.е. 71 пъти по-малко от болести свързани със сърцето. На един починал от рак на гърдата се падат 71 починали от сърдечни заболявания. Осмислете го. Сърцето е най-важното и ако може нещо да се направи за него, ще се спасят десетки хиляди българи всяка година. Включително много от тези, които четат в момента статията.

Продължителността на живота в България се увеличава и вече е 74,7 години, но това е едва предпоследно място в Европа, където хората живеят средно 80,6 години, а в Испания дори 83. С други думи ние можем да имаме почти 10 години по-дълъг и щастлив живот. Да видиш децата си пораснали, да се порадваш на внуците си, да реализираш бъдещето си. Удоволетворен духовно и изминал достойно пътя си. А вместо това....смърт и край за теб. Но болката продължава, като се прехвърля на точно тези, на които не искаш. Твоята смърт нанася най-големи поражения на тези, които най-много обичаш. Които искаш да зарадваш и за които живееш. Ти си отиваш, те страдат!

А може ли да бъде другояче ?

Предотвратимата смъртност в България, т.е. тези, които не е трябвало да умират е 207,1 на 100 000 жени и 388,8 на 100 000 при мъжете. Те можеха да бъдат живи. Имате ли внезапно починали близки? Приятели? Съседи? Колеги? Те можеха още да са сред нас. Кое ни убива? Най-големият бич за нас е хипертонията. Тя е четири пъти по-висока от средната в ЕС.

Като най-важния фактор за преждевременна смърт води след себе си и четири пъти по-висока смъртност от инсулт. Защо в Германия исхемичния инсулт да е 38 на 100 000, а в България да е 154 на 100 000 ? А знаете ли, че в Германия ядат повече свинско, и то тлъсто и мазно с 50 кг на година на човек? И пият повече алкохол на глава от населението? А в Испания, които пък са рекордьори по средна продължителност в Европа, похапват още повече свинско и дори са рекордьори? И ни надживяват с почти 10 години. Значи „ключът за бараката" е някъде другаде. Много са факторите и не всички са добре изследвани, но високото кръвно е първият от тях. На какво се дължи то, няма скоро еднозначно да се разбере. На много фактори включително генетични. Но устройва ли ви това генетично да си мрем млади? Може ли нещо да се направи срещу природата? Да, може ! Доказано е, че само редовното следене на кръвното налягане води до 5 години удължаване на живота.

То се мени всяка минута и дори секунда, но когато се повиши вече е вик за помощ на организма. Но ти знаеш ли за това ? И когато тялото ти има нужда от малко внимание, ти оказваш ли му го? Температурата си мериш, а кръвното не. Организмът ни дава сигнали, предупреждава ни, но ние сме слепи. Нима нямате приятели и познати, които загърбват високото кръвно, правят се на герои, и пълнят гробищата. Кому е нужна тази „смелост"? Но сигурно имате и други, които по 20-30 и повече години си пият хапчетата всеки ден и надживяват „героите".
17 май е световният ден за борба с хипертонията. Той протича под надслов " Нормално кръвно налягане. Нормален сърдечен ритъм. Превенция от инсулт".

Целта му е само една: Мери си кръвното, дори и да не изпитваш физическа нужда, за да не се лекуваш тогава, когато е късно. Само това. Само една малка крачка, която спасява милиони по света. Много ли е? Трудно ли е? Скъпо ли е? Не ! Ние просто сме безотговорни. Ние не сме последователни като в Западна Европа. Те там не са по-умни, не са по-интелигентни, но спазват простите правила на живота и живеят по-дълго и по-добре.

В България вече има достъп и до медицинска технология AFIB, вградена в автоматичен апарат за кръвно налягане, която при домашен мониторинг дава медицински точен резултат за наличие на предсърдно мъждене. Ранното откриване и лечение на предсърдно мъждене може да намали опасността от образуването на тромби и смърт от мозъчен инсулт. AFIB технология замества посещението при лекар и осигурява точност на електрокардиограма в домашни условия. Нас ни е страх от болници и и

подценявайки всеки сигнал от тялото ние скъсяваме живота си

А запитвали ли сме се някога: колко струваме ние? Колко ни струва животът ? Колкото един апарат за кръвно ли? Превенцията на болестите е най-важната. Тя ни спасява. Подценяването на рисковете ни убива.

По случай световния ден за борба с хипертонията-17 май, Българската лига по хипертония в партньорство с Българския червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце" и Асоциацията на студентите медици в България вече 11 години правят безплатни измервания на възлови места в големите градове на България.
Като целта е само една: Да обърнем внимание на себе си, да следим отговорно за кръвното си налягане и за живота си. Без значение, възрастта. Инфаркти и инсулти вече има и под 30 години. Смъртта е страдание за близките! Помислете за тях. Бъдете отговорни, България има нужда от Вас !

Градовете, в които тази година ще се проведе скринингът са София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Благоевград, Кърджали. На 17 май 2018 г., от 11 до 18ч, на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации.

Китайците казват, че: „И най-дългото пътуване , започва с малка крачка."

Вие решавате да направите крачката към живота или да се правите на „герои" пред смъртта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай