Комари и кърлежи са напаст след валежите

Малчугани търсят помощ в МБАЛ „Централ Хоспитал" в Пловдив

Комари и кърлежи са напаст след валежите | StandartNews.com

В детското отделение на МБАЛ „Централ Хоспитал" в Пловдив след дъждовната седмица зачестиха случаите на малки и по-големи пациенти, нахапани от различни насекоми.

Изплашените родители на 4-годишната Габи я доведоха с подути и зачервени крачета след атака от комари. Семейството имало гости от САЩ и решило да ги разходи из Стария Пловдив. Докато изпият по едно кафе на открито, детето било жестоко нахапано от комари и за часове получило отоци, разказа педиатърът д-р Анелия Балабанова. Майката се опасявала, че острата реакция е алергична, но педиатрите отхвърлили съмненията, а след проведеното лечение, червенината и подутините бързо изчезнали. Детската лекарка препоръча родителите да не забравят и да слагат в чантите си специалните защитни средства срещу насекоми - репеленти, и да ги използват преди и по време на разходка, особено ако са избрали за целта тепетата, Гребната база и парковете, където растителността рязко избуя след валежите, а покрай нея се нароиха и насекомите. Най-опасни са ухапванията от кърлежите, защото и след премахването им, крият риск от зараза с различни при това доста опасни инфекции.

Д-р Балабанова отбеляза, че с началото на ваканцията в отделението нарастват и случаите на деца с вирусни инфекции,засягащи храносмилателната система. Те постъпват с гадене, повръщане, разстройство и безапетитие. Бързо се дехидратират, вдигат температура, кожата им е суха и са силно отпаднали. Заболяват деца на всякaква възраст. Най-тежко протича при кърмачетата и децата до 3 г., често се налага те да бъдат настанени в болница за лечение. В повечето случаи вирусните инфекции преминават за 3-4 дни при децата. При поява на някои от тези симптоми родителите непременно да се консултират с педиатър, препоръча д-р Балабанова.

Неприятни изненади през лятото може да донесе и силното слънце. Не са редки случаите на слънчеви алергии, ако не са взети необходимите предпазни мерки. „Винаги когато излизате на разходка не забравяйте шапката, както и шишето с вода. Избягвайте да бъдете навън в най-горещите часове на деня, когато слънцето е най-силно. Радвайте се на летните забавления сутрин до 10 часа и след 17 часа. Само така ще предпазите детето си от слънчев удар, който също протича с гадене, повръщане, главоболие, повишена температура, но при него може да се стигне и да загуба на съзнание", каза водещият пловдивски педиатър.

Всички пациенти, които имат някакви здравословни проблеми, трябва да знаят, че отделението по педиатрия в МБАЛ „Централ Хоспитал" в Пловдив работи денонощно, в това число в събота и неделя. На тяхно разположение по всяко време е педиатър. За контакт пациентите могат да звънят на тел: 0877/491-701.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай