Касата иска забрана за нови лекарства

Касата иска забрана за нови лекарства | StandartNews.com

София. Без нови лекарства в списъка, който плаща здравната каса през 2015 г. Това искат от обществения фонд, за да вържат бюджета си догодина. Дали предложението ще се приеме зависи от Надзорния съвет на касата, който ще го разгледа тази седмица.

НЗОК предлага да се забрани вкарването на нови лекарства, които ще доведат до повишаване на разходите й през цялата следваща година. Става дума както за медикаменти за рак в болниците, така и за продукти за диабет, паркинсон, множествена склероза и всякакви други тежки хронични заболявания за домашно лечение. В същото време от касата признават, че точно "приложението на новите по-скъпо струващи медикаменти води до по-добро качество на живот и увеличена преживяемост в сравнение с конвенционалната по-евтина и по-ниско ефективна химиотерапия".

Сред другите мерки за понижаване на разходите са въвеждане на задължителни отстъпки от фирмите за иновативните медикаменти, както и нови диагнози за реимбурсиране да се прибавят веднъж на две години вместо всяка. Причината за мерките е очакваният дефицит от 117 млн. лв. в края на годината. Затова от касата отново искат актуализация на бюджета си, този път със 100 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай