Как хеликобактер пилори причинява рак на стомаха

Как хеликобактер пилори причинява рак на стомаха | StandartNews.com

Учени дешифрират механизмите, чрез които бактерията препрограмира клетките

Ракът на стомаха е един от петте най-фатални вида злокачествени заболявания, поразяващи човека. Според статистиката на Световната здравна организация, приблизително 750 000 души умират всяка година в резултат от развитието на болестта. След множество проведени проучвания, учените успяха да установят, че една от основните причини за появата на рак на стомаха е бактерията Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori).

Към момента все още се търсят ефективни терапии за това тежко състояние, но растящата антибиотична резистентност допълнително усложнява лечението на инфекцията с бактерия, твърдят специалистите. Този проблем те определят като основен по отношение превенцията на заболяването. Разбира се, той не е и единственият. Друга причина, поради която все повече хора се сдобиват с диагноза рак на стомаха, е ненавременното диагностициране, включително и допускането на хронифициране на инфекцията с хеликобактер пилори.

Изправени пред нелеката задача да предотвратят развитието на болестта в най-ранен етап, екип от учени провежда изследване, чрез което успява да идентифицира два механизма, чрез които хеликобактер пилори може да причини рак на стомаха.

По време на научната разработка специалистите установяват, че бактериията разрушава защитния слой на стомаха. Този защитен слой се състои от епителни клетки, които предпазват стомаха от действието на стомашната киселина. Изследователите откриват, че Х. пилори отделя ензим, наречен HtrA, чрез който прониква в защитния слой. HtrA поразява протеините оклузин, клаудин-8 и Е-кадхерин, които разкъсват слоя от епителни клетки. В резултат на това бактерията получава достъп до по-дълбоки тъканни слоеве, които обикновено не са достъпни за патогенни микроорганизми и така провокира сериозно възпаление. Според учените именно този процес поставя началото на развитието на рака на стомаха.

Тази първа фаза обаче е последвана от още по-опасна. Впоследствие се активира механизъм, който позволява здравите клетки да бъдат поразени от бактериален токсин, CagA протеин, проникващ през базолатералната мембрана. Веднъж попаднал в здравата клетка, CagA я препрограмира, като я прави потенциално злокачествена. Друг много опасен и същвременно коварен ефект на този протеин е, че той възпрепятства основната функция на имунната система - разпознаване и елиминиране на патогенните микроорганизми - бактериите. По този начин хеликобактер пилори успява да оцелее в организма.
В резултат на този научен пробив учените вярват, че може да бъдат разработени нови и успешни подходи при лечението на злокачественото заболяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай