20:10 ч.

03.11.17

4 мин.

0

0

0
Искат повече пари за джипита

Парите в бюджет 2018 за извънболничната помощ са силно подценени. Това е позицията на Българския лекарски съюз след заседанието на Комисията по здравеопазване в парламента, където участваха и съсловните организации на лекари, фармацевти, стоматолози и специалистите по здравни грижи.
На обсъждането и четирите съсловни организации изразиха удовлетвореност по отношение на цялостното увеличение на средствата за здравеопазване. Относно разпределението на пари по пера, БЛС счита, че то е направено нецелесъобразно. За поредна година не са взети предвид препоръките в докладите на Световната банка и заложеното в националната здравна стратегия 2020, насочена към акцент в доболничната помощ.


БЛС настоява заложените към момента средства за първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП) 207.2 млн. лв. да се увеличат на 217 млн. лв., а сумата за специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП) от 222 млн. лв. да достигне 235 млн. лв.


Според председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев, държавата е длъжна да обезпечи дейността в извънболничната помощ, а компенсацията може да дойде за сметка на трансфера на НЗОК към НАП за събиране на здравноосигурителни вноски, както и от вътрешно преразпределения на средства от бюджета за здраве. БЛС настояват и за прозрачност при разпределението на средства по РЗОК, като процеса трябва да бъде съгласуван със съсловната организация: „Обратното би означавало разпределението да става по непрозрачен начин", убедени са членовете на БЛС.
Сериозно негодувание у присъстващите предизвика изказването на финансовия министър Владислав Горанов, в което той заяви, че българската здравна система е пропита от корпоративни и лични интереси, има кражби и сериозно изтичане на средства.


„След като министър Горанов твърди, че има течове в системата, нека вземе необходимите мерки за спирането им. Контролът не само в разпределението, но и в разходването на средствата е именно в ръцете на управляващите", коментират от БЛС. „Да, краде се, краде се от съня на всички заети специалисти в здравеопазването, от празниците, от възможността да бъдем с близките си", подчерта д-р Грозев.


Според лекарския съюз подобни изказвания от представители на властта уронват авторитета на заетите в здравеопазването, излишно нагнетяват напрежението в сектора и влошават отношенията между лекар и пациент. „Борим се от дълго време за повишаване доверието между лекар и пациент. Това е основна цел и на националната кампания на съсловието срещу насилието над медицински лица – „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание", #ПребориГнева". Подобни коментари не постигат нищо друго, освен пораждане на още насилие към лекарите", категоричен е д-р Венцислав Грозев.
В хода на дебата относно бюджета за здравеопазване, финансовият министър определи системата, като „неефективна". „Знанията, професионалния опит и световнопризнатите постижения на медиците ни ли са неефективни? Неефективност в здравната система внася недостатъчното финансиране на системата, тежките условия на труд, в които работят колегите и липсата на остойностяване на медицинския труд, за което БЛС говори от години наред. Всичко това, води до прогресиращ отлив на кадри", твърди д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС. „Смяната на 10 здравни министри в рамките на 8 години; прехвърлянето, преди 6 години, на близо 1,5 млрд. лв., събрани от здравноосигурителни вноски, в консолидирания бюджет на държавата говори за неефективна държавна политика в сектор здравеопазване", допълва Грозев.
Съсловните организации на лекари, фармацевти, стоматолози и специалисти по здравни грижи, считат че държавата трябва да поеме своята отговорност за случващото се в здравната система, като се започне с превод към НЗОК на реалните здравни осигуровки на държавните служители, изплащане на надлимитната дейност на лечебните заведения, която е реално извършена и отчетена в полза на пациентите.
В отговор на безпочвените обвинения на министър Горанов, представителите на присъстващите съсловни организации напуснаха дебата. „За нас е обидно всички да бъдем категоризирани под общ знаменател като крадци. Ако някой има информация от къде идват течовете в системата е редно те да бъдат разкрити и санкционирани. Належащо е да престанем да планираме парите за здраве с дефицит всяка година", коментира председателя на БЛС, д-р Венцислав Грозев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент