Играят хоро срещу СПИН

Играят хоро срещу СПИН | StandartNews.com

2 383 българи живеят с вируса, 90 на сто са се заразили при секс

Безплатни прегледи с мобилни кабинети по площадите

2 383 българи живеят с вируса на ХИВ/СПИН, показват данни на Министерството на здравеопазването. Над 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в страната са се инфектирани по сексуален път. В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените.

С информационната кампания „На хорото се хвани -HIV така не се лови!" в Стара Загора ще бъде отбелязан Световния ден за борба със СПИН. Инициативата е организирана от клуб „Зараза", Асоциацията на лекарите медици, Регионалната здравна инспекция и Община Стара Загора.

Днес от 12 до 14 часа, на площада пред кметството организатори, партньори, доброволци и симпатизанти ще се "хванат на хоро". Така, под звуците на българската музика, Стара Загора ще се прсъедини към световните инициативи. Хорото ще завърши под формата на панделка - символ на солидарност към хората, живеещи с ХИВ и обединените усилията на общностите в общата борба срещу болестта. По време на кампанията пред общината ще има и мобилен кабинет за безплатно и анонимно изследване за HIV/СПИН на РЗИ, в който всеки желаещ ще може да провери своя HIV-статус. И във Варна също за поредна година РЗИ ще отбележи Световния ден за борба със СПИН, с кампания за безплатно и анонимно изследване на ХИВ/СПИН. Мотото е "Ние сме ЗА превенцията на ХИВ".

Днес от 11.00 до 13.00 часа с мобилен кабинет на територията на Технически университет ще се извършва консултиране и изследване. Ще се раздават презервативи и здравно-образователни материали.

В Сливен антисинкампанията се организира от сдружение "Жажда за живот" в партньорство с Младежки дом, Сдружение "Блян за романтика, цветя и космос", Обществен съвет „Хипократ", Кожно-венерически диспансер, Военен клуб. Проявите ще стартират от 12 до 14 ч. на площада пред бившето кино „Българка", където ще бъдат разположени информационни щандове на организаторите . Там всеки желаещ ще може да получи информационни материали, презервативи и първична консултация за ХИВ/СПИН. После в Градската градина млади хора от сливенски училища ще вземат участие в спортен маратон. В знак на съпричастност младежите ще изрисуват с телата си червената лентичка, която е символ на борбата с нелечимата болест.

Вечерта от 19 часа в залата на Военен клуб Сливен ще се състои образователен концерт с участието на сливенски таланти. На сцената ще се представят групите "Онлайн" и "Ново двайсе", Илин Папазян, Ruthless, Балет "Империя", Мария Вълчева, Спортни танци с участници с ученици от ПМГ и "Огнени момичета" от с. Самуилово. Концерт „Обичай безопасно" организират Младежки център-Добрич и БМЧК днес от 18.30 ч. В него ще вземат участие Klimento Brass Band, рок групата на Ники Нейчев - Singing River и талантите от Студио "Сарандев". Входът е свободен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай