"Хващат" Даун с тест чудо

Проверяват ДНК на бебето, като вземат кръв от мама

"Хващат" Даун с тест чудо | StandartNews.com

Ново, неинвазивно ДНК изследване дава спокойствие на бъдещите майки. Тестът "хваща" най-честите форми на хромозомни аномалии при плода с 99% точност. АГ специалисти определят генетичното изследване като революция в дородовата грижа. Защо? За разлика от амниоцентезата и хорионбиопсията неинвазивният пренатален тест е първият по рода си, които не носи

никакъв риск нито за жената, нито за плода

Учените са открили, че в кръвта на бременната циркулира свободна ДНК на бебето. А технологията на изследването прави възможно нейното изолиране и изследване. Така цялата процедура се състои във взимане на венозна кръв от майката, която се праща в специална лаборатория в Германия, където се изследва. И в рамките на 10 работни дни резултатите се връщат обратно в България. Пренаталният тест предлага изключително висока прецизност в откриването на най-честите форми на тризомии - синдром на Даун, синдром на Патау и синдром на Едуардс. От 6000 процедури, направени от началото на 2013 г. в България, процентът на грешни резултати е едва 0,8%.

Революционното изследване има и друго голямо предимство - ранната диагностика. За пръв път в дородовата грижа има подобна процедура, която може да се направи още след 9-ата гестационна седмица (през първия триместър). "Това ново откритие е от голяма полза за обществото ни като цяло, тъй като жените вече

предпочитат да раждат по-късно

заради образование, кариера и финансова сигурност. А както всички знаем, след 35-годишна възраст вероятността за хромозомни аномалии при плода се повишава", коментира д-р Ралица Василева от I АГ болница "Света София" в столицата.
Специалистите предвиждат до края на годината тестът да може да открива и други заболявания, а в следващите 3-5 г. да се прилага и при многоплодни бременности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай