Хотелиери искат помещения за аптека и здравна служба в Мелник

Хотелиери искат помещения за аптека и здравна служба в Мелник | StandartNews.com

Над 3 месеца чакат общината да им даде за ползване свой имот

В най-малкия ни курортен град Мелник виното е в изобилие, но няма аптека. Нито здравна служба, нито лекар, нито линейка. И така е вече над 10 години. А това е голямата болка на местните хора, които са около 200 души. И не само на тях, но и на гостите, които всеки ден посещават курорта. Затова хотелиерите, които са инвестирали в населеното място, решиха да финансират откриването не само на аптека, но и на здравна служба.

„Не може да треперим да не стане нещо с гостите ни, че трябва да ги возим чак до Сандански или да чакаме линейка да дойде от общинския център. Проблемът е, че вече 3 месеца чакаме общината да ни даде за ползване необходимите помещения. Искахме да участваме на сесия на общинския съвет, за да поставим ребром проблемите на Мелник, но не позволиха. Няма как да направим нещо полезно и за мелничани, и за туристи, без да ни помогне общината", заяви Живко Литов.

Той и останалите му съратници в начинанието са готови да наемат фармацевт. Има и медицинска сестра, която е пенсионерка, тя ще преглежда и ще помага на пациентите. Разбира се, доколкото й позволяват компетенциите. Хотелиерите са готови да говорят и с някой пенсиониран лекар от Сандански, който ще бъде настанен в някой от хотелите. Целта е да се осигури ежедневно присъствие на медик в курорта. Той ще оказва бърза и адекватна медицинска помощ на нуждаещите се, за да не се налага да пътуват над 20 километра. Защото има случаи, в които е от съществено значение да се помогне навреме на пострадалия. „В момента всеки ден се рискува животът на гостите на града ни. Тези дни е пълно с народ, стане ли някоя беля, трябва да ги возим до Сандански. Край Мелник има и няколко селища, в които няма дори фелдшер", казва Литов. Бизнесмените гарантират, че прегледите за пенсионерите ще са безплатни. Това важи и за местните жители, и за туристите. Лекарствата за тях също ще са по-евтини с 20% от цената за останалите хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай