Хоспиталиерите даряват импланти на пациенти със счупени глезени

Хоспиталиерите даряват импланти на пациенти със счупени глезени | StandartNews.com

Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите ще осигури безплатни импланти за всички пациенти, които счупят глезените си през януари и февруари и се лекуват в ортопедията на МБАЛ „Медлайн". Тези консумативи не се осигуряват от Здравната каса, а са доста скъпи – от 500 до 1500 лв. Това съобщиха началникът на отделението д-р Янаки Янакиев и президентът на Ордена доц. д-р Невен Енчев, които изтъкнаха, че дарението ще е от голяма полза за пострадалите, а болницата има готовност веднага да започне прием на пациенти.

Д-р Янакиев припомни, че зимата е периодът, когато се увеличават случаите на счупвания при падания. Най-тежките травми са на тазобедрените стави, които се лекуват оперативно, в противен случай здравето и животът на пациентите е в риск, защото нелекуваните счупвания водят до залежаване и до смъртен изход.

За щастие броят на счупванията на тазобедрените стави не е толкова голям, колкото е на глезенните, които най-често довеждат пострадалите в кабинета на ортопеда, заяви началникът. Според него половината от тях могат да бъдат излекувани успешно чрез гипсова имобилизация. Останалите 50% обаче се налага да бъдат оперирани, за да се постигнат стабилни резултати, дори да няма рана на крака. При тях поставянето на гипс или ортеза не дава добър резултат и човек може да остане сакат за цял живот.

Д-р Янакиев, който бе отличен в кампанията „Достойните българи" за финансовата подкрепа, която оказва на своите социално слаби пациенти, с което им гарантира пълноценното лечение, отбеляза, че оперативното лечение у нас е не само социален, но и финансов проблем. НЗОК не покрива консумативите при счупване на глезенната става и разходите са за сметка на болния и неговите близки. Това е проблем за хората с ниски доходи и особено за пенсионерите, които са и най-голямата част пострадали със счупени глезени. Такава фрактура обрича възрастните хора на инвалидност, невъзможност да се обслужват и ако нямат близки, които да се грижат за тях - на смърт.
По тази причина помощта на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите за пациентите на отделението в този момент е изключително ценна, посочи известният ортопед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай