Хирург кани на операция вицепремиер и министър

Доц. д-р Николай Янев /вдясно/ получи наградата "Лекар на годината" от председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев и вицепремиера Валери Симеонов

Хирург кани на операция вицепремиер и министър | StandartNews.com

Българският лекарски съюз награди най-добрите в професията през 2017 г. Имате златни ръце, създайте школа и доказвайте всеки ден, че медицината е призвание, поздрави колегите си проф. Петров

 

"Заповядайте на 7 ноември в болницата, за да присъствате на поредната операция за микросъдова реконструкция на фарингс. Така ще видите в детайли това, с което се сблъскват ежедневно лекарите". Тази покана отправи доц. д-р Николай Янев към здравния министър проф. Николай Петров и вицепремиера Валери Симеонов. Двамата присъствата на тържествената церемония по връчването на наградите на "Българския лекарски съюз". А голямото отличие "Лекар на годината 2017" бе присъдено по решение на цялата лекарска гилдия, на д-р Николай Янев. През август 2017 г. той, заедно с екип от "Пирогов", извърши уникална операция - 3D принтиране на челюст на онкоболен пациент. "Основният акцент тази вечер искам да бъде върху обединяването на усилията – както при реализирането на операцията през август, така и тук – тази вечер. Успехът, който постигнахме е благодарение както на екипната работа със специалисти от различни специалности, така и на безрезервната подкрепа от ръководството на "Пирогов", каза доц. Янев.

Събитието се проведе за седма поредна година в Деня на българския лекар – 19 октомври, когато православните християни почитат св. Йоан Рилски. "Усещам помощта на светеца в моята работа. Бил е лекар на телата, но осъзнавайки проблемите на душата. Страданията ни идват от липсата на вяра, че нещо ще се случи. Ние, лекарите, сме облагодетелствани, защото работим в дълбочина с човешкото същество и можем помогнем с нещо повече от осъществяването на една техническа операция", каза д-р Янев, когато получи най-престижното медицинско отличие от председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев и от вицепремиера Валери Симеонов.

"Благодаря ви за това, което правите за нашия измъчен, болен и неблагодарен народ. Благодаря ви, че сте тук, а не в лъскавите клиники на Запад", каза Валери Симеонов на лекарите.

Д-р Грозев подчерта, че бъдещето на медицината е в използването на интердисциплинарния подход. "Именно съвместната работа на специалисти от различни специалности изпълва със съдържание медицината", каза председателят на БЛС.

За операции, които доскоро биха изглеждали като епизод от научно-фантастичен филм, бяха наградени доц. Цветан Минчев и доц. Иван Танев.  Двамата получиха отличия в категорията „Принос в развитието и прилагането на иновативната медицина". Видеоклип разкри нагледно пред присъстващите какво означава субституция на трахея, която доц. Минчев е извършил в "Аджибадем Ситиклиник МБАЛ Токуда". Всъщност той и екипът му са направили чисто нова трахея на 68-годишна пациентка с рак на гърлото, като са взели хрущяли от ребрата й и тъкан от крака. В 10-часовата интервенция са участвали екипи от 4 специалности – по Гръдна хирургия, Пластично-възстановителна хирургия, Кардиохирургия и УНГ, под ръководството на д-р Цветан Минчев. За първи път в света хирурзи извършват такава операция, при която освен изграждането на нова трахея, са отстранени засегнати от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези.

"Доц. Минчев вади големи шарани и тумори", казаха колеги за доктора, известен с чувството си за хумор.

"Очарован съм, доцент Минчев", обърна се към него проф. Николай Петров при връчването на наградата. И разказа, че го познава отдавна и е лекувал във ВМА баща му - бригаден генерал Радни Минчев.
Доц. Иван Танев от "Александровска болница" пък е върнал зрението на 8-годишно дете. Окото му е било разкъсано при инцидент в училище.

Хлапето е щяло да ослепее, ако доц. Танев не бе имал смелостта да поеме риска и да направи за първи път трансплантация на ирис на дете. Благодарение на операцията, 8-годишният малчуган ще расте здрав и щастлив. Доц. Иван Танев е потомствен лекар, доктор по медицина, доцент по офталмология, специалист по Здравен мениджмънт и началник на Трето очно отделение на Университетската очна клиника в "Александровска". Специализирал е в най-съвременните области на диагностиката и хирургичното лечение на очните заболявания във Европа и САЩ, което му позволява да реализира осъвременяването и въвеждането на разнообразни високотехнологични диагностично-лечебни методи в офталмологията.

"Имате златни ръце! Колеги, гордейте се с това, което знаете, гордейте се с това, което правите. Създайте школа и доказвайте всеки ден, че медицината не е професия, тя е призвание", поздрави наградените проф. Петров.
В категорията „Принос в развитието и утвърждаването авторитета на съсловната организация, бе отличена д-р Марияна Михайлова. Тя винаги е демонстрирала принадлежност и съпричастност към съсловието и не веднъж е защитавала авторитета на БЛС.

За активен принос в развитие на ендокринната и лапароскопската хирургия наградата взе проф. д-р Росен Димов от болница "Каспела". Наградата му връчи проф. Огнян Хаджийски – зам-председател на БЛС.
Наградата за мениджър на годината спечели д-р Тодор Тодоров, изпълнителен директор на МБАЛ "д-р Стамен Илиев", град Монтана. Д-р Тодоров получи наградата си от зам-председателят на БЛС – д-р Галинка Павлова
За „Доайен 2017" бе избран проф. Георги Георгиев специалист УНГ, който продължава да упражнява професията си и до днес, на 85-годишнина възраст, като специалист в клиниката по Уши, нос и гърло в "Първа МБАЛ София". Проф. Георгиев е доайен на българската оториноларингология, всепризнат специалист по онкохирургия, с над 50 хил. операции в практиката си

В категорията за млади лекари „Ти си нашето бъдеще", награди взеха 16 лекари от цялата страна. Отличията им бяха връчени от д-р Юлиян Йорданов – председател на акредационния съвет на БЛС и шефа на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. Тя насърчи отличените да продължават да надграждат себе си и ги поздрави за избора да останат да практикуват професията в България.
Д-р Стоян Борисов – гл. секретар на на БЛС, награди отличените лекари от 28-те районни лекарски колегии на съсловната организация за високия професионализъм и постоянство в професията.

Празникът завърши с разрязването на огромна торта, а със задачата се заеха председателят на БЛС д-р Грозев и Лекарят на 2017-а д-р Николай Янев. Той покани в операцията да се включи и директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов. "Аз съм коремен хирург и ще ми е лесно. Проблем няма да има и д-р Янев, който е съдов хирург. Да му мисли обаче ортопедът проф. Балтов!", каза д-р Грозев, въоръжен с огромен нож.
Така лекарското съсловие оцени и награди най-добрите медици. Хората, които са на разположение на своите пациенти понякога и денонощно. И заслужават нашето признание за труда си, за което е достатъчно дори и само едно искрено "Благодаря!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай