GSM, памперси и грим отключват алергии

GSM, памперси и грим отключват алергии | StandartNews.com

Всеки трети българин е бил жертва на уртикария

Ако имате бебе, не чистете с белина и си вземете куче, съветват дерматолозист

30 на сто от българите на възраст между 18 и 65 г. страдат от различни кожни алергии, а всеки трети е имал уртикария през някой етап от живота си. За това алармира д-р Развигор Дърленски, дерматолог от МБАЛ "Токуда". Не по-различна е картината и при хлапетата. Около 25-30% от децата у нас също имат кожни алергични заболявания, посочи д-р Здравка Демерджиева, началник на Клиниката по дерматология на МБАЛ "Токуда". Най-честите кожни алергични заболявания у нас са контактната екзема, атопичният дерматит и уртикарията, обобщи доц. д-р Жана Казанджиева, дерматолог в Клиниката по дерматология в УМБАЛ "Александровска". Именно към тях ще е насочено тазгодишното вече 7-мо издание на Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, организирана от Българското дерматологично дружество. От 30 ноември до 1 декември в 6 болници в страната ще има безплатни консултации и тестуване на пациенти с кожни алергии.

Изследване от 2015 г. сочи, че честотата на контактната алергия в Европа е 27%. Тя е толкова висока, защото на практика всичко, което ни заобикаля, може да се превърне в алерген, посочва доц. д-р Жана Казанджиева. Очаква се към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от алергична болест, а през 2050 г. всяко второ хлапе да се ражда с предразположение към атопичен дерматит. Причините за постоянното нарастване на честотата на кожните алергии не са изяснени, но се предполага, че е вследствие на все по-обхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени от заобикалящата ни среда. През последните 7 г., в рамките на предишните издания на кампанията, са прегледани 2362 пациенти, като 1442 от тях са тестувани. Въз основа на тези пациенти от Българското дерматологично дружество са установили кои са алергените на България. "По отношение на алергиите сме европейци

никел, кобалт и хром са на първите места

посочва д-р Казанджиева. 25% от пациентите имат алергия към никел, 11,7 на сто - към кобалт, а 6,7 на сто - към хром. Парфюмите и консервантите също са сред основните виновници за алергиите у нас и в Европа. Сериозното нарастване на алергията от никел се дължи на употребата на електронни устройства, бижута, рамки за очила, мобилни телефони, гримове, козметика и металните импланти при пациенти с различни заболявания като счупване на костите например, обяснява д-р Казанджиева. "От 2015 г. започна да се говори и за електронните цигари - дали те не са нов източник на никел? Засега не знаем, тъй като текат пилотни проучвания по темата", издаде тя. По думите й, вече се смята, че има автотрансфер на никелови йони чрез пръстите на ръцете от контакта с монети. Основните източници на алергия към консерванти са козметичните измивни средства, почистващите препарати в домакинството, боите на водна основа. "От нея страдат най-често дамите на средна възраст, но и малки деца заради мокрите кърпички, които със сигурност съдържат консерванти", посочва д-р Казанджиева. С тежки контактни дерматити може да се сдобием и от текстилните бои в бельото, спортните екипи, коланите в колите, детските памперси, синтетичните перуки, униформите в армията и полицията.

Хлапетата у нас най-често страдат от контактна екзема и атопичен дерматит. "Детската кожа е много нежна, с редуцирани защитни механизми и затова хлапетата са много уязвими към развиването на алергии", обяснява д-р Здравка Дерменджиева. Добре е родителите да знаят, че най-честите причинители на чувствителност в детска възраст са катонът в мокрите кърпички, всички козметични средства и детергенти, които се използват - сапуни, прахове. "Тотално вече се отрича и битовата химия, която родителите използват за почистването на дома. Счита се, че децата и бебетата

не трябва да бъдат отглеждани в стерилна обстановка

а наличието на домашен любимец ще засили имунната им система. Установено е, че децата на село не страдат от атопичен дерматит, астма и алергия към домашен прах", посочва д-р Демерджиева. Първият съвет, който тя дава на родилките, е да сведат битовата химия вкъщи до минимум. Ако имаме бебе у дома, не трябва да чистим с белина и дезинфектанти, защото тези вещества обезмасляват и раздразват нежната бебешка кожа. Подходящи са прахосмукачките и парочистачките, поне докато хлапето им не стане първокласник. Детската козметика трябва да е добре прецизирана, без оцветители, ароматизатори, парфюмни композиции.

Алергичните заболявания не водят до висока смъртност, но са сред най-значимите, защото изключително влошават качеството на живот на пациентите, категорични са специалистите. "Ако имате съмнения за алергии, консултирайте се с лекар, а не фармацевт или съсед. А ако вече имате доказана алергии, избягвайте контакта със съответния алерген", съветва д-р Дърленски. Той е категоричен, че родителите не трябва да мажат с мас и зехтин хлапетата, а при най-малките съмнения за алергия да потърсят специалист. "Те не трябва да се страхуват, защото при алергиите има израстване. 70 на сто от бебетата, които се раждат с атопичен дерматит, по-късно забравят за него", успокоява д-р Дърленски.

6 болници преглеждат безплатно

Ако желаете да бъдете консултирани безплатно на 30 ноември и 1 декември, трябва предварително да се запишете в една от 6-те болници, участващи в кампанията тази година. Ето и телефоните:

02/9230511 - Кожна клиника, "Александровска болница"-София
02/4034933 - "Токуда Болница"-София
035/602268 - Университетска кожна клиника, Пловдив
042/698109 - Университетска клиника, Стара Загора
064/886696- Университетска кожна клиника, Плевен
0888/594144 - АСИМП Русе

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай